Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΛαμπρινίδης: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Λαμπρινίδης: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Σε ολοήμερη δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την προστασία προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων Πολιτών στο πλαίσιο της διατλαντικής μεταφοράς και χρήσης τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας…

Σε ολοήμερη δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την προστασία προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων Πολιτών στο πλαίσιο της διατλαντικής μεταφοράς και χρήσης τους<...>για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προήδρευσε πριν λίγες μέρες ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.

Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως οι καθηγητές κ. Σπ. Σημίτης και κ. Στ. Ροντοτά από τα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Ρώμης αντίστοιχα, οι καθηγητές κα. Μπινάμι και κ. Ρότεμπεργκ από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων κ. Π. Χιούστινξ και ο Πρόεδρος της “Επιτροπής του Aρθρου 29” για την προστασία των Δεδομένων κ. Π. Σάαρ, εκπρόσωποι της αεροπορικής βιομηχανίας και τραπεζών, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, η Γερμανική Προεδρεία και υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής παρουσίασαν τις θέσεις τους σχετικά με τις υποθέσεις PNR και SWIFT, που αφορούν σε αμφισβητήσιμης νομιμότητας μεταφορές ευαίσθητων προσωπικών και διατραπεζικών δεδομένων προς τις Η.Π.Α. με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή αντίληψη περί χρήσης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και οι συνταγματικές τάξεις πολλών Κρατών-Μελών, επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες προστασίας κι ασφάλειας, αυστηρά προκαθορισμένους και θεμιτούς σκοπούς χρήσης και περιορισμένο αριθμό αποδεκτών των δεδομένων των πολιτών, κάτι που παραβιάζουν ανοικτά οι σημερινές πρακτικές αλλά και η σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων Πολιτών είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ευρωπαϊκή υποχρέωση και απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή λύση. Με βάση τις επανειλημμένες παραβιάσεις τους από τις ΗΠΑ, απαιτείται πλέον η διαπραγμάτευση μιας συνολικής συμφωνίας αρχών με τις Η.Π.Α. για την προστασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, και μόνο όταν αυτά αποδεικνύονται απαραίτητα και αναλογικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος. Συμφωνίες ή μονομερείς επιταγές των ΗΠΑ `κατ` αποκοπή`, πρώτα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων επιβατών, έπειτα για τα δεδομένα διεθνών (ή ακόμα και των εθνικών μας) τραπεζικών συναλλαγών, και έπειτα, όπως ακούγεται, για μία σειρά άλλων ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων, αλλά και συμφωνίες με αμφισβητούμενη νομική βάση και χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι απαράδεκτες”.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στόχο είχε να προετοιμάσει αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Η.Π.Α. στα μέσα Απριλίου, για συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και του Κογκρέσου των Η.Π.Α., με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024