Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΌχι body scanners στα αεροδρόμια χωρίς εκτίμηση των επιπτώσεων
Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όχι body scanners στα αεροδρόμια χωρίς εκτίμηση των επιπτώσεων

Να δεσμευτεί ρητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν θα προτείνει την πανευρωπαϊκή εγκατάσταση σαρωτών σώματος (body scanners) στα αεροδρόμια της Ευρώπης, πριν εξεταστεί ο αντίκτυπος τους στην υγεία, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ειδικότερα της ιδιωτικής σφαίρας και αξιοπρέπειας καθώς και το ενδεχόμενο υψηλό τους κόστος, ζητούν με γραπτή ερώτηση τους ο αντιπρόεδρος

Να δεσμευτεί ρητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν θα προτείνει την πανευρωπαϊκή εγκατάσταση σαρωτών σώματος (body scanners)<...> στα αεροδρόμια της Ευρώπης, πριν εξεταστεί ο αντίκτυπος τους στην υγεία, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ειδικότερα της ιδιωτικής σφαίρας και αξιοπρέπειας καθώς και το ενδεχόμενο υψηλό τους κόστος, ζητούν με γραπτή ερώτηση τους ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, και οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κρίτων Αρσένης και κ. Σπύρος Δανέλλης.

Οι ευρωβουλευτές θυμίζουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει σχετική πρόταση της Επιτροπής σε παλαιότερο ψήφισμά του και πως εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα των ειδικών ερευνών που είχε παραγγείλει η Επιτροπή για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος της εφαρμογής της τεχνολογίας. Οι έρευνες αυτές έγιναν σε συνέχεια της σχετικής υπόδειξης του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κυρίως, όμως, με την ερώτηση τους, οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποσκοπούν στο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μία τέτοια αμφιλεγόμενη τεχνολογία να εφαρμοστεί μέσω της διευρυμένης ερμηνείας ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ασφάλεια στην πολιτική αεροπορία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα επίθεσης σε αεροσκάφος, επανέρχεται το θέμα εγκατάστασης σαρωτών σώματος (σκάνερ) στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Kράτη-μέλη όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν μονομερώς την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε επιλεγμένα αεροδρόμια, ενώ η Γερμανία έχει διατυπώσει επιφυλάξεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Ψήφισμα της 23ης Οκτωβρίου 2008, απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία σχετική πρόταση της Επιτροπής για εφαρμογή και χρήση σωματικών σαρώσεων στα αεροδρόμια. Σύμφωνα μάλιστα με το Ψήφισμα, η Επιτροπή έχει παραγγείλει έρευνες σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο αυτών των συσκευών στην υγεία των επιβατών και στα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

Με βάση τα ανωτέρω:

α) Δεσμεύεται ρητά η Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να επανέλθει με πρόταση για πανευρωπαϊκή χρήση των σαρωτών σώματος προτού τουλάχιστον (α) ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον αντίκτυπο στην υγεία, το κόστος και την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας των πολιτών, (β) προτού η τεχνολογία αυτή κριθεί ως απαραίτητη, αναλογική και αποτελεσματική, (γ) προτού διαβουλευτεί προηγουμένως με τον EDPS όπως ορίζει το άρθρο 28, παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000 και (ε) προτού ενημερωθεί σχετικά το Ευρωκοινοβούλιο;

β) Έχει καταλήξει η Επιτροπή στο επιστημονικά ασφαλές συμπέρασμα -στη βάση και δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο- ότι η απόπειρα επίθεσης τα Χριστούγεννα του 2009 στο Ντιτρόιτ θα είχε εντοπιστεί από έναν σαρωτή σώματος και ότι οι μεταφερόμενες ουσίες θα καθίσταντο ανιχνεύσιμες από τους σημερινούς σαρωτές;

γ) Συμφωνεί η Επιτροπή, με δεδομένες τις εκκρεμούσες δικές της έρευνες επί του θέματος, ότι τα Κράτη-Μέλη που ήδη εγκαθιστούν σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια, το πράττουν χωρίς να έχουν πλήρως αναλυθεί οι ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις τους στην υγεία και στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών;

δ) Μπορεί η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 272/2009 της Επιτροπής, της 2ας Απριλίου 2009 για τη συμπλήρωση των κοινών βασικών προτύπων ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και συγκεκριμένα η αιτιολογική σκέψη 6 και το άρθρο 1 και το σχετικό παράρτημα 1 δεν αφήνουν κανένα παράθυρο πιθανής χρήσης της επίμαχης τεχνολογίας σαρωτών σώματος;”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024