Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις τουριστικές δραστηριότητες
Ρόδη Κράτσα

Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις τουριστικές δραστηριότητες

“Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι εφέτος είναι αφιερωμένη στο πρόβλημα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, που απειλεί καθολικά το ανθρώπινο γένος και […]

“Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι εφέτος είναι αφιερωμένη στο πρόβλημα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, που απειλεί καθολικά το ανθρώπινο γένος και επηρεάζει<...>ή πλήττει ιδιαίτερα τον τουρισμό”, σημείωσε η κα. Ρόδη Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, με αφορμή τον προχτεσινό εορτασμό της (27 Σεπτεμβρίου).

“Οι κλιματικές αυτές αλλαγές” ανέφερε η κα Κράτσα, “επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις τουριστικές δραστηριότητες. Είναι γεγονός ότι οι περιοχές που βρίσκονται στα παράλια της Μεσογείου έχουν σταθερή τουριστική ανάπτυξη με διαφορετικούς ρυθμούς βέβαια. Η Μεσόγειος περιοχή δέχεται περίπου 175 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 220 εκατομμύρια μέχρι το 2025.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τουριστικών δραστηριοτήτων είναι πολλές, όπως αυτές από το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Μεσόγειο, που επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας, με βασική επίπτωση την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αλλά και τις δασικές πυρκαγιές. Μεγάλη επιβάρυνση έχει επέλθει στις ακτές αλλά και στην ρύπανση της θάλασσας από τις θαλάσσιες και χερσαίες δραστηριότητες. Οι επιβαρύνσεις αυτές με τη σειρά τους πλήττουν και υποβαθμίζουν τον τουριστικό προορισμό.

Η Ε.Ε. συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στη μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος, η οποία αποτελεί πλέον μείζονα προτεραιότητα του στρατηγικού της προγραμματισμού και, κατά συνέπεια, της κλιματικής και της ενεργειακής της πολιτικής. Τα διαρθρωτικά Ταμεία δίνουν πολλές ευκαιρίες στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές και να κάνουν τις κατάλληλες επενδύσεις για έναν αειφόρο τουρισμό.

Σήμερα η μεγάλη πρόκληση της Ε.Ε. είναι η αειφορία του ευρωπαϊκού τουρισμού ως θέμα που αφορά στην προστασία και τη διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, μαζί με την απαραίτητη ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών”.

Η διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας του ευρωπαϊκού τουρισμού είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική επιτυχία του. Η πρόκληση αυτή αφορά ιδιαίτερα την χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό πρέπει να προστατεύσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, καταλήγει η κα. Κράτσα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024