Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣυμβούλιο ΕΕ: Απελευθέρωση θεωρήσεων (βίζα) για το Κόσοβο από 01/01/2024
Βίζα

Συμβούλιο ΕΕ: Απελευθέρωση θεωρήσεων (βίζα) για το Κόσοβο από 01/01/2024

Το Κόσοβο είναι το μόνο κομμάτι των Δυτικών Βαλκανίων από το οποίο χρειάζεται έκδοση βίζα για τον χώρο Schengen. Η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης βίζα θα εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2024.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, οι διαπραγματευτές Κοινοβουλίου και Συμβουλίου ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης για κατόχους διαβατηρίου Κοσόβου.

Η συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου αναμένεται να απαλλάξει τους κατόχους διαβατηρίων Κοσόβου από την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης (βίζα) έως το 2024, για παραμονή σύντομης διάρκειας έως 90 ημερών συνολικά σε διάστημα 180 ημερών. Η απαλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση έως το 2024.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κοσόβου, Prishtina International Airport-Adem Jashari.

Πλέον, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα διαθέτει το ίδιο καθεστώς βίζα για τον χώρο Schengen. Οι εκπρόσωποι των νομοθετικών θεσμών της ΕΕ χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει το Κόσοβο όσον αφορά στον οδικό χάρτη για τις θεωρήσεις. Παροτρύνουν το Κόσοβο ακόμη να ευθυγραμμίσει τους κανόνες του για τις θεωρήσεις με αυτούς της ΕΕ, και τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη συμφωνίες ή διαδικασίες επανεισδοχής με το Κόσοβο να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το Κόσοβο θα πρέπει να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο εισηγητής Thijs Reuten (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) δήλωσε: «Το Κόσοβο ήταν το μόνο τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων με το οποίο δεν είχαμε συμφωνήσει κανόνες για ταξίδια χωρίς βίζα. Το Κοινοβούλιο πίεσε για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας για χρόνια. Επιτέλους οι άνθρωποι του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ για αναψυχή, για να δουν την οικογένειά τους ή για δουλειές, χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου».

Το Κόσοβο είναι εν δυνάμει υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, η οποία ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Φεβρουάριο του 2008. Η ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζα από το 2018, αφού η Επιτροπή δήλωσε ότι το Κόσοβο πληροί τα κριτήρια του σχετικού χάρτη πορείας του. Το Κόσοβο είναι επί του παρόντος το μόνο τμήμα των Δυτικών Βαλκανίων από το οποίο δεν μπορεί να ταξιδέψει κάποιος στον χώρο Schengen χωρίς θεώρηση για σύντομη παραμονή.

Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024