Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηYlva Johansson: Πρόταση αναστολής διευκόλυνσης θεωρήσεων για Ρώσους
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ylva Johansson: Πρόταση αναστολής διευκόλυνσης θεωρήσεων για Ρώσους

Ylva Johansson
Ylva Johansson, Commissioner-designate - Home Affairs© European Union 2019 - EP

Ο τουρισμός στην ΕΕ δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα, λέει η Γιόχανσον, ανακοινώνοντας πρόταση αναστολής διευκόλυνσης θεωρήσεων για Ρώσους.

Την επίσημη κατάθεση της πρότασης της Κομισιόν για πλήρη αναστολή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας για διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες, ανακοίνωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, σε συνέχεια της άτυπης πολιτικής συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή η αναστολή σημαίνει πως οι Ρώσοι πολίτες δεν θα απολαμβάνουν πλέον προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ, για παράδειγμα για τουρισμό και αναψυχή», εξήγησε η Επίτροπος, διευκρινίζοντας πως οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να περνούν στο εξής «από μια μακρύτερη, ακριβότερη, με διπλάσια τιμή, και πιο δύσκολη διαδικασία αίτησης βίζας, καθώς και περισσότερους περιορισμούς για θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων».

«Οι Ρώσοι πολίτες δεν πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ. Και φυσικά, το να είναι κάποιος τουρίστας στην ΕΕ δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα», ανέφερε η κ. Γιόχανσον.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση για εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει βάση για προνομιακή σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η συμφωνία διευκόλυνσης είχε προηγουμένως ανασταλεί μονομερώς από την ΕΕ για ορισμένες κατηγορίες Ρώσων και ειδικότερα για διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος της αίτησης αυξάνεται από 35 σε 80 ευρώ, ενώ τα προξενεία της ΕΕ θα έχουν ευχέρεια 15 ημερών για διεκπεραίωση της αίτησης (από 10 ημέρες που ισχύει σήμερα) μέχρι και 45 ημερών για τις περιπτώσεις όπου θα κριθεί αναγκαίο.

Οι αιτητές επίσης δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε θεωρήσεις για πολλαπλές εισόδους στον χώρο Shengen, ενώ πλέον θα πρέπει να καταθέτουν όλα τα έγγραφα που ζητούνται για έκδοση βίζας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρόταση σχετίζεται επίσης με τους αυξημένους κίνδυνους για την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών και την ασφάλεια της ΕΕ ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην πράξη, τα κράτη μέλη θα έχουν περισσότερη ευχέρεια στην διεκπεραίωση αιτήσεων Ρώσων πολιτών για βίζες για σύντομη διανομή, και θα μπορούν να πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους για πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Ωστόσο, τονίζεται πως η ΕΕ παραμένει ανοιχτή σε συγκεκριμένες κατηγορίες Ρώσων αιτητών, και ειδικότερα για συγγενείς πολιτών της ΕΕ, για δημοσιογράφους, για πολιτικούς αντιφρονούντες και για εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης τη μη αναγνώριση ρωσικών διαβατηρίων που εκδίδονται σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Εφόσον η πρόταση για αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης υιοθετηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς στο Συμβούλιο της ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ τη δεύτερη ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Για την μη-αναγνώριση των ρωσικών διαβατηρίων που εκδίδονται στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας θα χρειαστεί έγκριση από το Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024