Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΗ Όλγα Κεφαλογιάννη στo 10o Global Cultural Districts Network: “Δίνουμε έμφαση στη συμβιωτική σχέση πολιτισμού – τουρισμού”
Τουριστική πολιτική

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στo 10o Global Cultural Districts Network: “Δίνουμε έμφαση στη συμβιωτική σχέση πολιτισμού – τουρισμού”

Kefalogianni

Στη 10η ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Δικτύου Περιοχών Πολιτιστικής Δραστηριότητας και στο συνέδριο “Biotechnologia 2024” η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη σχέση βιωματικών εμπειριών και πολιτισμού, καθώς και στα νέα εργαλεία επικοινωνίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

“Οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας (cultural districts) διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ελκυστικότητας μιας πόλης ως ταξιδιωτικού προορισμού”, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στη 10η ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Δικτύου Περιοχών Πολιτιστικής Δραστηριότητας (Global Cultural Districts Network), που διοργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Στον χαιρετισμό της η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες, που ενισχύουν τη γνωριμία τους και τη σύνδεσή τους με τους προορισμούς που επισκέπτονται – κάτι που προσφέρουν με μοναδικό τρόπο οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας.

Προβάλλοντας τις περιοχές αυτές ως πόλους έλξης επισκεπτών, ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, οι πόλεις μπορούν να διαμορφώσουν μια τουριστική προσφορά, βασισμένη στα πολιτιστικά πλεονεκτήματά τους. “Στην κατεύθυνση αυτή”, πρόσθεσε, “ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε μία ουσιαστική σύνδεση των ταξιδιωτών με έναν προορισμό”.

Kefalogianni

Η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε στο Global Cultural Districts Network ότι το Υπουργείο Τουρισμού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμβιωτική σχέση πολιτισμού και τουρισμού, και στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού, με τελικό σκοπό μία βιώσιμη και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη. Και κατέληξε: “Σε  έναν κόσμο που συχνά επικρατεί η πόλωση και η διαίρεση, οι περιοχές πολιτιστικής δραστηριότητας ενισχύουν την κοινωνική ενότητα και συνοχή, και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.  Προσελκύουν επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, αίθουσες τέχνης και καταστήματα λιανικής, που εξυπηρετούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Η οικονομική δραστηριότητα δημιουργεί θέσεις εργασίας και τονώνει τις επενδύσεις, οδηγώντας σε αστική αναγέννηση. Επιπλέον, συχνά οι περιοχές αυτές προσελκύουν ανθρώπους για κατοίκηση και εργασία, συμβάλλοντας στη ζωτικότητα και τη βιωσιμότητά τους. Ασφαλώς, καθώς μια περιοχή γίνεται πόλος έλξης για τον τουρισμό, τα οικονομικά οφέλη επεκτείνονται σε όλη την πόλη και τροφοδοτούν την αστική οικονομία”.

Όλ. Κεφαλογιάννη στο Biotechnologia 2024: “Yιοθετούμε  μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη”

Ακόμη, η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού και τα οφέλη του για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, στην εισήγησή της στο συνέδριοBiotechnologia 2024“, που διεξάγεται στο Costa Navarino. Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε τη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην επιστήμη, την οικονομία, τη βιομηχανία, και τον πολιτισμό και συγκεντρώνει στελέχη του τομέα της βιοτεχνολογίας και άλλους επαγγελματικούς χώρους από διάφορες χώρες, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κλάδο της εθνικής οικονομίας, καθώς στηρίζει μια σειρά από παραγωγικούς τομείς, ενισχύει την απασχόληση, την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή ενώ τονώνει τις επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες.

Η υπουργός Τουρισμού αφού αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2023, υπογράμμισε την ανάγκη  αντιμετώπισης των νεών προκλήσεων,  όπως το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στην τουριστική ζήτηση και στις ταξιδιωτικές συνήθειες. Και τόνισε: “Δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, και υιοθετούμε  μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, και την ανθεκτικότητα των προορισμών”.

Kefalogianni

Η υπουργός Τουρισμού έκανε εκτενή αναφορά στα επενδυτικά έργα αναβάθμισης των υποδομών που υλοποιούνται μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία, όπως είπε, μπορούν να συμβάλουν, αφενός στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και αφετέρου στην προώθηση μιας ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, δημιουργούν μια νέα δυναμική ανάπτυξης και νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης και στα μέσα ενίσχυσης της προώθησης και προβολής της  τουριστικής προσφοράς, με νέα εργαλεία επικοινωνίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στην ψηφιακή εποχή. Και κατέληξε: “Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Διασφαλίζουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός και βιώσιμος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα μας, προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών”.

*Global Cultural Districts Network (GCDN), Διεθνές δίκτυο που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της αστικής ζωής μέσω της συμβολής των τεχνών και του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024