Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΗ CovScan Cyprus app τίθεται υποχρεωτική για τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID
Κύπρος

Η CovScan Cyprus app τίθεται υποχρεωτική για τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID

Η αξιοποίηση αυτής της εφαρμογής συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ασφαλή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Το Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου θέτει στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων την εφαρμογή “CovScan Cyprus“, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της εγκυρότητας των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας.

Η εφαρμογή “CovScan Cyprus” μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android (για εκδόσεις νεότερες από Android 8.1), ενώ διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play.

Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό -σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή-, η εφαρμογή παρουσιάζει το αποτέλεσμα του ελέγχου εγκυρότητας. Υπάρχουν τρία επίπεδα ελέγχου:

Πράσινο: το πιστοποιητικό είναι ‘Έγκυρο’ και σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από τη νόσο COVID-19.

Κίτρινο: το πιστοποιητικό είναι ‘Έγκυρο’ και σημαίνει πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση (RT-PCR ή antigen rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.

Κόκκινο: το πιστοποιητικό είναι ‘Μη έγκυρο’.

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID, στην Κύπρο ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μήνες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.
  • Το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και η εργαστηριακή εξέταση COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχουν ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα και ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων.

Η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού αναμένεται να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα, στην ομαλή, και κυρίως, στην ασφαλή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
21/03/2023
20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023