Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ επιβολή 'ειδικού τέλους διανυκτέρευσης' θα σημάνει το τέλος του τουριστικού επιχειρείν, λένε οι ξενοδόχοι
Ξενοδοχία

Η επιβολή 'ειδικού τέλους διανυκτέρευσης' θα σημάνει το τέλος του τουριστικού επιχειρείν, λένε οι ξενοδόχοι

Το ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία είναι από τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο νομοσχέδιο με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., από τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ. Έτσι, θα επιβληθεί φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δύο κλειδιών από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοσθεί έναν χρόνο αργότερα.

Καταστροφική και ως “εν ψυχρώ εκτέλεση” της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, χαρακτηρίζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου τη φημολογούμενη επιβολή “Ειδικού Τέλους Διανυκτέρευσης” στα καταλύματα της χώρας.

“Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης χρηματοοικονομικής ασφυξίας, η οποιουδήποτε επιβολή επιπρόσθετου έμμεσου μέτρου φορολόγησης, θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του και εν τέλει συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας”, λένε οι ενώσεις ξενοδόχων της Πελοποννήσου.

“Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σχεδιάζει να επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με νέα επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας στο “γκρεμό” χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός έχει έμπρακτα αποδείξει ότι όχι μόνο διαθέτει αντοχές αλλά μπορεί και σηκώσει επάξια το βάρος της ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκφράζει απερίφραστα την πλήρη αντίθεσή του στις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές της κυβέρνησης και στις οποιεσδήποτε πρόχειρες, απαράδεκτες και επικίνδυνες σκέψεις για την επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στον τουριστικό κλάδο.

Εξ αιτίας της σοβαρότητας των ως άνω προαναφερθέντων λόγων, καλούνται οι Βουλευτές όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου, οι περιφερειάρχες, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Χώρας, προκειμένου να πάρουν θέση πριν την “εν ψυχρώ εκτέλεση” του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της απασχόλησης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τουριστικής και εθνικής μας οικονομίας, απορρίπτοντας κάθε πιθανό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φορομπηχτικού μέτρου εις βάρος των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, γιατί κάτι αντίστοιχο θα ισοδυναμούσε με τον αφελληνισμό και την κατάρρευση χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κω, σε επιστολή της προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου, αναφέρει: “Με μεγάλη αγωνία διαβάζουμε δημοσιεύματα περί θέσπισης νέου φόρου διανυκτέρευσης ανά κατηγορία ξενοδοχείου και με ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία βλέπουμε πως ενώ το τελευταίο διάστημα όλη αυτή τη φημολογία γίνεται εντονότερη, κανένας δεν τη διαψεύδει.

Ως βουλευτές ενός εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών της Ελλάδος, γνωρίζετε πολύ καλά τη βαρύτητα του τουρισμού στην τοπική μας οικονομία, από τον οποίο εξαρτώμεθα απολύτως και μονομερώς.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε αποδέκτες μιας φοροκαταιγίδας, την οποία έχουμε απορροφήσει στις τιμές μας προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση αφενός θα εκτοπίσει επιχειρήσεις από τον ανταγωνισμό, αφετέρου θα οδηγήσει πολλές ξενοδοχειακές μονάδες (και ειδικά μικρομεσαίες και πολύ μικρές) σε κλείσιμο.

Ένα παραπάνω στο νησί της Κω, που επλήγει ανεπανόρθωτα από το μεταναστευτικό και αυτή τη στιγμή βιώνει πρωτοφανή μείωση στις προκρατήσεις, όπου πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναβάλλει το άνοιγμά τους για τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου και όπου βεβαίως οι προσλήψεις προσωπικού εμφανίζονται σαφώς μειωμένες.

Κύριοι βουλευτές, σας καλούμε να πάρετε άμεσα θέση και να προασπίσετε τα συμφέροντα του τόπου μας, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους σε αυτές, δηλώνοντας αντίθετοι στην οποιαδήποτε επιπλέον επιβολή φόρου και ειδικά στην επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης. Διαφορετικά μας αναγκάζετε σε εκποίηση και στην παράδοση των κλειδιών των επιχειρήσεών μας”.

Η Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων επισημαίνει: “Έρχεται η χαριστική βολή στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης , σε έναν κλάδο που συνεχώς πυροβολείτε με αυξημένους φόρους, αυξημένο ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Ο τουρισμός που στα χρόνια της κρίσης έχει βάλει πλάτη και κρατάει την Ελλάδα μας ζωντανή τιμωρείται από την Κυβέρνηση με ανελέητω τρόπο. Ολοι αναγνωρίζουν πως η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός οποίος διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τα ποσοστά της ανεργίας και φέρνει αρκετά έσοδα στα ταμία της.

Η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης ένα και μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει , την περαιτέρω ενίσχυση της παρα-ξενοδοχείας και όχι την ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν απορρόφηση όλες τις αυξήσεις των επιβληθέντων φόρων και επίσης έχουν συμπίεση τις τιμές τους έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν να παραμείνει ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις τιμών ή απορρόφηση οποιονδήποτε φόρων. Λειτουργούμε στην κόψη του ξυραφιού.

Ο τουρισμός μας πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός για να συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Ζητάμε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επανεξετάσει την επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα και την ύστατη στιγμή να διορθώσει μια μεγάλη αδικία”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024