Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Ευρώπη απλοποιεί τις διαδικασίες βίζας για τους μη Ευρωπαίους τουρίστες
Βίζα

Η Ευρώπη απλοποιεί τις διαδικασίες βίζας για τους μη Ευρωπαίους τουρίστες

Η Ευρωπαϊκή Τουριστική Επιτροπή (ETC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσουν στις 19 Μαρτίου πρόταση για απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Κάτι τέτοιο θα είναι 'όχι επανάσταση, αλλά τεράστια εξέλιξη' δήλωσε ο Pedro Ortun, διευθυντής Τουρισμού της Γενικής Δ/νσης Επιχειρηματικότητας & Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρώπη παραμένει η πιο ελκυστική ήπειρος στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 51,8% του συνόλου των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2013, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό αυτό εκπροσωπεί περίπου 563 εκατ. τουρίστες προς την Ευρώπη, 2,5 φορές περισσότερους από εκείνους προς την Ασία (248 εκατ.). Στην Ευρώπη, το 9% του συνόλου των αφίξεων προέρχεται από υπερπόντιες αγορές (50 εκατ.), με την Ασία να φτάνει περίπου 15 εκατ. αφίξεις σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τουριστικής Επιτροπής (ETC) για το 2013, το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών προέρχεται από την Κίνα και την Ιαπωνία, αντιπροσωπεύοντας 7,5 και 4,7 εκατ. τουρίστες αντίστοιχα προς την Ευρώπη, ακολουθούμενοι από τους Ινδούς, με 1,4 εκατ.
 
“Η Κίνα αντιπροσωπεύει μία από τις ταχύτερα ανερχόμενες αγορές και θα συνεχίσουμε θα προσβλέπουμε στην κινεζική αγορά εξερχόμενου τουρισμού ως προταρχικό στόχο του μάρκετινγκ”, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της ETC, Eduardo Santander.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ιδανικά για του υπερπόντιους τουρίστες. “Οι απαιτήσεις για την απόκτηση βίζας είναι βασική πηγή παραπόνων από τους υπερπόντιους ταξιδιώτες. Σίγουρα χάνουμε πολλούς πιθανούς τουρίστες λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν για την έκδοση βίζας”, λέει αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ο Pedro Ortun, διευθυντής Τουρισμού της Γενικής Δ/νσης Επιχειρηματικότητας & Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε αυτή τη δυσκολία και ασχολείται τα τελευταία δύο χρόνια με τους νέους κανονισμούς. “Τώρα είμαστε έτοιμοι και θα παρουσιάσουμε επίσημα το ‘πακέτο θεώρησης βίζας’ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου. Εάν αυτό δεν είναι μια επανάσταση, θα είναι τουλάχιστον μια τεράστια εξέλιξη στον τρόπο που θα επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να έρθουν στην Ευρώπη. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο και από κάθε χώρα ξεχωριστά να τηρούνται οι κανόνες θεωρήσεων της ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη να διευκολυνθούν οι τουριστικές μετακινήσεις”, προσθέτει ο κ. Ortun.
 
Όλες οι λεπτομέρειες του “πακέτου” θα παρουσιαστούν στις 19 Μαρτίου. Αλλά ο κ. Ortun έχει ήδη δώσει κάποια δείγματα της μελλοντικής πολιτικής θεωρήσεων. “Ψάχνουμε να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες χώρες στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας. Και για τις υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσε να λειτουργήσει πρώτα μία βίζα πολλαπλών εισόδων διάρκειας ενός έτους και στη συνέχεια διάρκειας 2 ή ακόμα και 5 ετών”, εξηγεί ο ίδιος. Φυσικά η ασφάλεια και η καταγραφή εντοπισμού των τουριστών που εισέρχονται στην ΕΕ παραμένει εξαιρετικής σημασίας. “Δε θέλουμε να ‘ανοίξουμε’ την Ευρώπη σε κύματα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης”, λέει η ETC.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024