Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΗ Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού μετά την αναβίωση του
Τουριστική Πολιτική

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού μετά την αναβίωση του

Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, ως κεντρικό συντονιστικό όργανο, αναπτύσσει την τουριστική στρατηγική με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ποιοτική ανάπτυξη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα νέο, σημαντικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει στον σχεδιασμό και στη διαμόρφωση της τουριστικής στρατηγικής της χώρας, τόνισε η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία της και πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, παρουσία Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.

Ο θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ξεκίνησε το 2019, επί υπουργείας τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, δεδομένου ότι ήταν και προεκλογική ανακοίνωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, πριν από τις εκλογές του 2019, με σκοπό να αποτελέσει ένα κεντρικό πολιτικό συντονιστικό όργανο για την τουριστική στρατηγική της χώρας.

Στη συνέχεια, τα έτη 2020 και 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά δε, συνεδρίαζε κάθε μήνα, διαδικτυακά, και αντιμετώπισε αποτελεσματικά και προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του covid, και άλλα θέματα.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 συμφωνήθηκε από τα μέλη, και πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Δια-Περιφερειακή Ημερίδα σε θέματα θαλάσσιου τουρισμού, με την συνεργασία των Περιφερειών Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ελπίζουμε, τώρα που αποτελεί πλέον θεσμοθετημένο όργανο της  χώρας, να αποβεί ακόμη πιο αποτελεσματικό για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελεί ένα όργανο με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, στη χάραξη και στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, όπως αυτή επανακαθορίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα:

-Στην ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμής Τουριστικής Ανάπτυξης.

– Στη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

-Στη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού.

Στη συνέχεια, η κα Κεφαλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τη σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs), επισημαίνοντας πως αποτελεί στρατηγική μας επιλογή να συμπεριλάβουμε τις τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, η κα Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η συστηματική συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και οι συνέργειες μεταξύ των Περιφερειών θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση ευκαιριών που αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών.

Η υπουργός στάθηκε επίσης στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνοντας τα έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος και καταδυτικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Ζήτησε επίσης από τους Περιφερειάρχες να παροτρύνουν τους Δήμους και τις Κοινότητες να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδότηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν στην προσβασιμότητα στις παραλίες.

Αναφορικά με ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, προς όφελος και των Περιφερειών, η κα Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι είναι κομβικό να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη. Σχετικά με τη διαχείριση του «τέλους ανθεκτικότητας», η Υπουργός επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από την είσπραξη του τέλους και θα προωθεί έργα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Τέλος, στη δευτερολογία της, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί στον ελληνικό τουρισμό να μετράει χρονιές-ρεκόρ και αύξηση στους αριθμούς.

Γι’ αυτόν τον λόγο το περιφερειακό συμβούλιο είναι σημαντικό ώστε να λειτουργήσει για το σχεδιασμό μιας τουριστικής πολιτικής με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι μια ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Ο πολιτισμός “μπαίνει μπροστά” ως κορυφαίος πόρος για την ανάπτυξη του τουρισμού και στις 13 περιφέρειες».

Εκπροσωπώντας θεσμικά την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ ευχαρίστησε το Υπουργείο Τουρισμού για τη σημαντική του πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, «κάτι που δείχνει» όπως είπε, «τη σημαντική διάσταση των Περιφερειών στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ενίσχυση του Τουρισμού και για να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει κεντρικά». Επίσης, ανέφερε ότι οι Περιφερειάρχες έθεσαν στην υπουργό Τουρισμού συγκεκριμένα ζητήματα που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης. Ο κος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι «Τουρισμός και Ανάπτυξη χωρίς τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι ξέρουμε και να αξιοποιούμε τους πόρους που μας διατίθενται αλλά και να τους αξιοποιούμε με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναβαθμίζονται και οι προορισμοί μας αλλά και να προβάλλονται σε όλο τον κόσμο».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024