Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΗ Τουρκία διακόπτει την προσέγγιση τουρκικών τουριστικών πλοίων σε ελληνικά νησιά
Θαλάσσιος τουρισμός

Η Τουρκία διακόπτει την προσέγγιση τουρκικών τουριστικών πλοίων σε ελληνικά νησιά

Πλήγμα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που δέχονται έως και 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες κάθε χρόνο, αποτελεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσέγγιση μικρών τουρκικών πλοίων στα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Ahmet Arslan, με σχετική απόφασή του απαγορεύει σε τουρκικά τουριστικά πλοία να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά (από τις 25 Σεπτεμβρίου και τα κανονικά επιβατικά πλοία από τις 12 Οκτωβρίου), με τα οποία διασυνδέονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως “απάντηση” στις κατασχέσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών 11 τουρκικών πλοίων, τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς θαλάσσιες διατάξεις και δεν είχαν τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα. Ο κ. Arslan δήλωσε ότι η Αθήνα, με την ενέργειά της αυτή, θέτει τη θέση της Τουρκίας ως χώρας με “άσπρη σημαία”, σε κίνδυνο υποβάθμισης, σε καθεστώς “γκρι σημαίας”.

“Από σήμερα παύουμε την πλεύση εμπορικών γιωτ προς την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις επιθεωρήσεις και τιε απαγορεύσεις μικρών εμπορικών πλοίων, μικρότερων από 24 μέτρα, με το επιχείρημα ότι δε συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς της Τουρκίας ως χώρας με ‘άσπρη σημαία’. Αυτό είναι απαράδεκτο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Σημειώνεται πως έχουν αποσταλεί σχετικές ενημερώσεις προς τουρκικές εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τύπο τουρισμού, ενώ αρκετές είναι ακόμη οι εταιρείες στη γειτονική χώρα που αναμένεται να ενημερωθούν άμεσα.

Σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση, ούτε τα ελληνικά τουριστικά πλοία δε θα μπορούν να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Τουρκίας.

Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ του Ahmet Arslan και του Έλληνα ομολόγου του κ. Χρήστου Σπίρτζη στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023