Τελευταία νέα
HomeΤουριστική ΠολιτικήΚαλλιόπη Βέττα: Η υποβάθμιση των ξεναγών πλήττει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού
Τουριστική Πολιτική

Καλλιόπη Βέττα: Η υποβάθμιση των ξεναγών πλήττει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού

Vetta

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ξεναγών, με θέμα «Πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση των ξεναγών».

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς την Υπουργό Τουρισμού, η οποία συνυπογράφεται από 18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ξεναγών με θέμα «Πλήρης απαξίωση και υποβάθμιση των ξεναγών».

Η αναφορά βασίζεται σε δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.), σχετικά με τις αλλαγές που προτείνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του οικείου Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, οι ξεναγοί, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, χάνουν την πολύπλευρη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος τους σε διαδρομές και μνημεία σε όλη την χώρα και περιορίζονται πλέον στην παρουσίαση συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων και περίκλειστων μνημείων.

Το γεγονός αυτό, τονίζει η κ. Καλλιόπη Βέττα προφανώς καθ΄ υπαγόρευση συγκεκριμένων συμφερόντων, ναρκοθετεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των ξεναγών και επιπρόσθετα, πλήττει την εικόνα της χώρας, καθώς απαξιώνεται ο κομβικός ρόλος των ανθρώπων που λειτουργούν ως «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αντίληψης είναι ότι η Υπουργός Τουρισμού δεν κάλεσε την Π.Ο.ΞΕΝ. σε συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων για το νομοσχέδιο, παρά μόνο ζητήθηκε η αποστολή υπομνήματος, το οποίο δεν λήφθηκε υπόψη. Αντιθέτως, υιοθετήθηκαν ρυθμίσεις που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των ξεναγών, όπως παγίως ισχύουν ήδη από το 1977.

Ως εκ τούτου, ζητείται από τους συνυπογράφοντες, να απαντηθούν οι αιτιάσεις των ξεναγών για ένα θέμα υψίστης επαγγελματικής, πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/07/2024
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024