Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΚατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης πινακίδων τιμών στα δωμάτια
Ξενοδοχία

Κατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης πινακίδων τιμών στα δωμάτια

Κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2015 της υποχρέωσης των ξενοδοχείων και ξάμπινγκ για υποβολή στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος δήλωσης τιμών προς θεώρηση, καθώς και της υποχρέωσης ανάρτησης πινακίδων τιμών στα δωμάτια.

Αλλαγές επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2015 στο υφιστάμενο καθεστώς της θεώρησης από το ΞΕΕ των τιμών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων:

Α. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ΣΤ. 15 του Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ  85/Α’/2014) καταργούνται από 1/1/2015:
1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 45 του Ν. 3498/2006, βάσει της οποίας τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 2 του ν. 2160/93 συμπεριλαμβανομένων και των κάμπινγκ παρ. 2 άρθρ. 35 του ν. 3498/2006) υποχρεούνταν μέχρι τώρα να γνωστοποιούν τις τιμές τους στο ΞΕΕ, το οποίο τις θεωρούσε και επιμελείτο των διαδικασιών εκτύπωσης αποστολής και θεώρησης των υπευθύνων δηλώσεων των τιμοκαταλόγων και των πινακίδων τιμών.
2. Το ίδιο ισχύει και για τα παραδοσιακά καταλύματα σύμφωνα με την παρ. 4 της ίδιας υποπαραγράφου.
3. Επίσης, η παρ. 9 της ίδιας υποπαραγράφου αναφέρει: “Κάθε διάταξη στην οποία προβλέπεται υποχρέωση παρόχων ξενοδοχειακών υπηρεσιών ή επιχειρήσεων που προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής τουριστών ή άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, σε προηγούμενη έγκριση, γνωστοποίηση, ανακοίνωση ή ενημέρωση περί των τιμών τους καταργείται”.

Β. Τα παρακάτω άρθρα του Κανονισμού Σχέσεων Ξενοδόχων – Πελατών καταργούνται με το εδ. 4α της υποπαραγράφου ΣΤ. 17 του ίδιου νόμου.

Άρθρο 11
Συμφωνίες – Συμβόλαια μεταξύ ξενοδόχων και Τουριστικών Γραφείων ή Ταξειδιωτικών Οργανισμών είτε ομάδων πελατών για κράτηση αριθμών κλινών για ορισμένη χρονική περίοδο, με σκοπό τη συνεχή αποστολή εναλλασσόμενων πελατών (ALLOTMENT), πρέπει να περιλαμβάνουν, εκτός των λοιπών όρων:
α) Την τιμή απλής διανυκτέρευσης που συμφωνήθηκε με πρωινό ή με ημιδιατροφή ή με πλήρη διατροφή.
1. Τα συμφωνηθέντα πρωινά και γεύματα (ΤΑΜΠΛ ΝΤΟΤ) πρέπει να διατίθενται σε τιμή και σύνθεση, όπως καθορίζεται κάθε φορά από τις Αγορανομικές Διατάξεις.
2. Απαγορεύεται στα ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν εντός αυτών εστιατόρια και κυλικεία να συνάπτουν συμβόλαια μισθώματος κλινών με πρωινό, ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή.

Άρθρο 14
Σε κάθε δωμάτιο πρέπει να υπάρχει πινακίδα θεωρημένη από την Αστυνομία, όπου να αναγράφονται στις οικείες στήλες αναλυτικά, η τιμή του δωματίου, οι σχετικές προσαυξήσεις και η συνολική τιμή που θα προκύψει από την άθροιση τούτων και επί πλέον το αντίτιμο του πρωινού και του γεύματος σύμφωνα με τις Αγορανομικές Διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά και εφόσον βεβαίως αυτά παρέχονται, ώστε οι πελάτες να έχουν επακριβή ενημέρωση για το συνολικό ποσό που υποχρεούνται να καταβάλλουν για τη διαμονή τους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Άρθρο 15
Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στις οποίες  έχει  χορηγηθεί  από  τον ΕΟΤ το δικαίωμα υποχρεωτικής παροχής πρωινού ή γεύματος οφείλουν να προσθέτουν στην τιμή του δωματίου και μάλιστα στο ακέραιο και τις τιμές που καθορίζονται από τις Αγορανομικές Διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά και να προσφέρουν με τη σύνθεση που προβλέπεται από τις παραπάνω Αγορανομικές Διατάξεις τα εν λόγω εδέσματα. Τα ξενοδοχεία, στα οποία παρέχεται το δικαίωμα υποχρεωτικής  ημιδιατροφής, υποχρεούνται να γνωστοποιούν τούτο στους πελάτες κατά την άφιξή τους και να αναρτούν σχετική  ενδεικτική πινακίδα σε εμφανή θέση της υποδοχής και του υπνοδωματίου.

Άρθρο 16
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να εισπράττουν όλο το χρόνο τις τιμές που δηλώθηκαν στον ΕΟΤ και εγκρίθηκαν απ’αυτόν. Απαγορεύεται η είσπραξη τιμών κατώτερων ή ανώτερων από αυτές που δηλώθηκαν, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τις Υπουργικές Αποφάσεις περί τιμών ξενοδοχείων. Για τη διαπίστωση της πιστής τήρησης των ανωτέρω, οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να:
α) Υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΤ τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν μεταξύ αυτών και των Τουριστικών Γραφείων Εσωτερικού και Εξωτερικού εις διπλούν, για έλεγχο και θεώρηση
β) Θέτουν υπόψη των αρμόδιων οργάνων του ΕΟΤ για έλεγχο τα βιβλία (MAIN COURANTE) της ημερήσιας κίνησης και χρέωσης των πελατών καθώς και τα αντίγραφα των λογαριασμών που επιδίδονται στους πελάτες.
Συμβόλαια που δεν υποβλήθηκαν για θεώρηση και έλεγχο, όπως πιο πάνω, δε θα έχουν καμιά αποδεικτική ισχύ για τον ΕΟΤ, σε περίπτωση που θα ανακύψει διαφορά ανάμεσα στους συμβαλλόμενους. Στους παραβάτες των ανωτέρω διατάξεων θα  επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την ανάκληση του διορισμού του υπεύθυνου Δ/ντή του ξενοδοχείου, εφόσον τα συμβόλαια φέρουν την υπογραφή του και τον υποβιβασμό της ξενοδοχειακής μονάδας στην τάξη εκείνη που αντιστοιχούν οι εισπραττόμενες τιμές κατά τη διαπίστωση της παράβασης (Β.Δ. 27/4-14//5//1937 άρθρ. 10).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024