Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝ. Χαρδαλιάς: 'Η έξαρση της νόσου δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού'
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Ν. Χαρδαλιάς: 'Η έξαρση της νόσου δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού'

Οι δειγματοληψίες που γίνονται εγχώρια και οι δειγματοληψίες που γίνονται στα σύνορα έχουν πολύ διαφορετικό πρωτόκολλο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων στην χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την 1η Ιουλίου είναι 723.

“Γίνεται συζήτηση για το αν η έξαρση της νόσου οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Τα στοιχεία, θα επαναλάβω, δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Το άνοιγμα έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορα μας στον βορά”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Και θέλω να τονίσω κάτι. Ότι οι 360.206 έλεγχοι δεν ήταν τυχαίοι. Επιλέγονται και ελέγχονται οι επιβάτες εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί, χωρίς οι ίδιοι βεβαίως να το γνωρίζουν.

Ο αλγόριθμος EVA αξιολογεί κριτήρια όπως η ηλικία, η χώρα αλλά και η περιφέρεια προέλευσης του ταξιδιώτη, καθώς και τα ταξίδια που έχει προγραμματίσει πρόσφατα, ώστε να αξιολογήσει τον συντελεστή ρίσκου του κάθε προφίλ, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι. Έτσι επιτυγχάνεται και ο εντοπισμός περισσότερων κρουσμάτων, σε σχέση με τους τυχαίους ελέγχους, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις, ώστε να λαμβάνονται οι αναγκαίες, άμεσες πολιτικές αποφάσεις.

Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δειγματοληψίες που γίνονται εγχώρια και οι δειγματοληψίες που γίνονται στα σύνορα έχουν πολύ διαφορετικό πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των δειγματοληψιών που γίνεται στα εγχώρια, γίνεται επειδή υποψιαζόμαστε μεγάλη θετικότητα, για παράδειγμα, στενές επαφές ή συρροές.

Αντίθετα, στα σύνορα, ως επί το πλείστον οι δειγματοληψίες γίνονται σε ασυμπτωματικό πληθυσμό. Το να συγκρίνουμε τα δύο μεγέθη, δεν έχει επιστημονική βάση, ακριβώς επειδή στα εγχώρια κατευθυνόμαστε από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόνο.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει ή θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να εφησυχάσουμε ούτε μία στιγμή. Η επιστροφή από τις διακοπές και η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα και απαιτείται η τήρηση των κανόνων, οι οποίοι πλέον είναι γνωστοί σε όλους. Τήρηση των αποστάσεων, χρήση μάσκας, τήρηση των κανόνων για τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε χώρο, τήρηση των ωραρίων, πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής”.

Άρση των ειδικών μέτρων στον Αμπελώνα Λάρισας
Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην τοπική κοινότητα του Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου Λάρισας, αίρονται τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα που είχαν επιβληθεί από 10-08-2020 για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ο Αμπελώνας παραμένει, ωστόσο, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν για 7 ημέρες από σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγουστου 2020 και ώρα 06.00 έως Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 06.00:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024