Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηNα ενταχθεί ο τουρισμός στις προτεραιότητες του InvestEU, ζητά η Έλ. Κουντουρά
Ευρωπαϊκή Ένωση

Nα ενταχθεί ο τουρισμός στις προτεραιότητες του InvestEU, ζητά η Έλ. Κουντουρά

Το InvestEU αποτελεί μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της μείωσης επενδυτικού κινδύνου με την παροχή εγγυήσεων από το Ταμείο.

Να ενταχθεί ο τουρισμός  στις προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος InvestEU ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά στην παρέμβασή της ως σκιώδης εισηγήτρια στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το InvestEU αποτελεί μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω της μείωσης επενδυτικού κινδύνου με την παροχή εγγυήσεων από το Ταμείο. Ωστόσο, ο αρχικός  προϋπολογισμός των 32 δισ. ευρώ του προγράμματος που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης λόγω της πανδημίας, υπέστη δραματική περικοπή σε μόλις  8 δισ. ευρώ από τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του COVID-19.

Στην ομιλία της η κα Κουντουρά έθιξε ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αυτήν την περικοπή  του προϋπολογισμού, καθώς όπως ανέφερε υπονομεύει ξεκάθαρα τη δυνατότητα νομοθέτησης εκ μέρους των Ευρωβουλευτών, κυρίως όμως καθιστά αδύνατη την επίτευξη των κρίσιμων στόχων αυτού του αρχικά φιλόδοξου προγράμματος.

“Ο τουρισμός και οι μεταφορές είναι οι τομείς που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της υγειονομικής κρίσης. Παλεύουν για την επιβίωσή τους και πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε κεφάλαιο διαθέσιμο ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση, που είναι η πραγματική απειλή”, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Κουντουρά.

Πρότεινε συγκεκριμένα να ενταχθεί ο τουρισμός στο πρόγραμμα δυναμικά, αποτυπώνοντας τις πραγματικές ανάγκες, ώστε οι απαραίτητες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό να αποκτήσουν την αναγκαία υποστήριξη για να προχωρήσουν.

Ο τουρισμός κατέληξε η κα Κουντουρά, είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το 10% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και η στρατηγική του σημασία πρέπει να αποτυπωθεί στα προγράμματα στήριξης.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023