Τελευταία νέα
HomeΤουριστική ΠολιτικήΝέες προτεραιότητες και στρατηγικοί στόχοι για την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών
Τουριστική Πολιτική

Νέες προτεραιότητες και στρατηγικοί στόχοι για την ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και τη νέα στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών και Αυτοδιοικητικών φορέων χώρας, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιήτε στην Ρόδο.

Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες και τη νέα στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και αυτοδιοικητικών φορέων χώρας, με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξήχθη στη Ρόδο, στις 24 και 25 Νοεμβρίου.

Είναι μια ευνοϊκή συγκυρία, το γεγονός ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα από το ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες θα κατευθυνθεί το ένα τρίτο των πόρων, που αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πόροι αυτοί, αφορούν σε δράσεις επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Ανάλογοι πόροι για την ενεργειακή μετάβαση και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης”, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους 10 βασικούς στόχους που πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης;

  1. Βιώσιμη ανάπτυξη με παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ορθολογική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
  2. Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην καινοτομία που θα προσδώσουν δυναμική σε κάθε Περιφέρεια. Ενίσχυση της κατάρτισης, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους.
  3. Ψηφιακός μετασχηματισμός, όχι μόνο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά και στη δομή και στην παροχή υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις. Με υποδομές 5G,  δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια,  ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών,  υψηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο.
  4. Κινητοποίηση και αξιοποίηση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
  5. Ενεργειακή μετάβαση και πράσινη οικονομία. Πρέπει να αξιοποιηθούν παραγωγικά τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν σε επενδύσεις και υποδομές πράσινης τεχνολογίας.
  6. Επιτάχυνση των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο αλλά και δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.
  7. Έμφαση σε επενδύσεις και ανάπτυξη υποδομών στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό που συνιστούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.
  8. Ενίσχυση των υποδομών υγείας ιδιαίτερα σε περιφέρειες που παρουσιάζεται υστέρηση, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
  9. Αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων και της μονομέρειας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης στις περιφέρειες. Για παράδειγμα, πρέπει να διαφοροποιηθεί το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού κυρίως στις νησιωτικές περιφέρειες.
  10. Αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, έμφαση στην ποιότητα, στην εμπειρία, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και σε δύο θεσμικές παρεμβάσεις που υπηρετούν το στόχο της περιφερειακής ανάπτυξης:

α) Την ανάγκη ενίσχυσης  των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες για τον χωροταξικό, αλλά και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

β) Τη φορολογική αποκέντρωση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης ενός υψηλού επιπέδου οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας για την αυτοδιοίκηση.

Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στο βαθμό φορολογικής αποκέντρωσης, που διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης.  Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 12,64%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό, η αυτοδιοίκηση έχει το 2,94% των εσόδων του Κράτους.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/09/2024
13/09/2024
12/09/2024
11/09/2024
10/09/2024
09/09/2024