Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΚομισιόν: Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή φέρνει άνοδο 20% στις τιμές
Νομοθεσία

Κομισιόν: Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή φέρνει άνοδο 20% στις τιμές

Επτά κορυφαίοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί οργανισμοί δημοσιεύουν κοινό έγγραφο σχετικά με τους νέους κανόνες ΦΠΑ για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το προσχέδιο της πρότασής της για τον «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή», ξεκινώντας την ειδική νομοθετική διαδικασία, που εξέτασε το Συμβούλιο της ΕΕ, για να αποφασίσει για μελλοντικούς κανόνες ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το νέο πακέτο στοχεύει στην ενημέρωση των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ υπό το φως των εξελίξεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Μία από τις βασικές εισηγήσεις του είναι η αλλαγή του καθεστώτος των προμηθευτών, το οποίο θα υποχρεώνει τις βραχυπρόθεσμες πλατφόρμες μισθώσεων (πχ. Booking.com) και μεταφοράς επιβατών να υπολογίζουν, να εισπράττουν και να αποδίδουν τον ΦΠΑ για λογαριασμό των παρόχων τους. Αυτό θα αύξανε τις τιμές για τους καταναλωτές κατά περίπου 20% και σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. απλουστευμένα συστήματα ΦΠΑ) θα προκαλούσε διπλή φορολόγηση.

Εν όψει μιας συζήτησης του υπουργού Οικονομικών της ΕΕ για το θέμα αυτό στις 16 Ιουνίου, μια ομάδα 7 φορέων που εκπροσωπούν ευρωπαίους ιδιοκτήτες κατοικιών, βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων και πλατφόρμων μεταφοράς επιβατών απέστειλαν δημόσια επιστολή προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

«Πιστεύουμε ότι το καθεστώς των θεωρούμενων προμηθευτών θα πλήξει αδίκως τις υπηρεσίες που πωλούνται μέσω πλατφορμών, θα οδηγήσει σε διπλή φορολογία, θα βλάψει τους παρόχους που επιδιώκουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή των πλατφορμών ΜΜΕ και θα αυξήσει τις τιμές σε γενικές γραμμές στον τομέα των ταξιδιών. Προτρέπουμε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν την τρέχουσα προσέγγιση και να προβούν σε ενδελεχή ανάλυση του αντίκτυπου του καθεστώτος των φερόμενων προμηθευτών, προτού προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο», γράφει η σχετική ανακοίνωση των φορέων.

Industry statement on ViDA_310523_final

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024