Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΨηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εφαρμογή σε βιομηχανία – λιανεμπόριο από 1η Ιουλίου 2024, πότε μπαίνει στον τουρισμό
Τουριστική απασχόληση

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εφαρμογή σε βιομηχανία – λιανεμπόριο από 1η Ιουλίου 2024, πότε μπαίνει στον τουρισμό

EBEA

Νέα μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας -και στον χώρο του τουρισμού- με την Ψηφιακή Κάρτα.

“Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το εργαλείο που προωθεί τη διαφάνεια στην αγορά εργασίας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουμε υλοποιήσει και η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας μέσα στο προσεχές διάστημα”. Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΕΒΕΑ).

“Θα συνεχίσουμε”, επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου, “να εργαζόμαστε με τα Επιμελητήρια και τους Κοινωνικούς Εταίρους, προκειμένου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις της χώρας”.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, κα Άννα Στρατινάκη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα επεκταθεί στην εστίαση και τον τουρισμό έως το τέλος του έτους.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, “με την καταγραφή του ωραρίου εργασίας με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια, ενώ περιορίζονται τα φαινόμενα για αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και εισφοροδιαφυγή”. Μάλιστα παρουσιάζοντας στοιχεία από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους όπου εφαρμόζεται δηλαδή σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ, η υπουργός ανέφερε πως περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, από 250 επιχειρήσεις, επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. “Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξασφαλίζουμε την προστασία των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων”, τόνισε η υπουργός.

EBEA

Η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η πλήρης εφαρμογή  της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, αλλά και στις λαϊκές αγορές να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024.

Η απόφαση αυτή, ελήφθη, είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. “Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου αυτού και πολυεπίπεδου έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου” σημείωσε.

“Είμαστε αισιόδοξοι” κατέληξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, “πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του ‘ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ’ θα έχουμε επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα που μας έχουν επισημανθεί, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών”.

Σημειώνεται ότι έως τώρα, το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει τις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Το σύνολο των τραπεζών της χώρας από 01/07/2022.
  • Τα σούπερ μάρκετ, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4711, από 01/07/2022.
  • Τις εταιρίες φύλαξης, με κύριο ΚΑΔ 801 και 802, από 16/02/2023.
  • Τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριο ΚΑΔ 651, από 16/02/2023.
  • Τους ακόλουθους οργανισμούς: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22/03/2023.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19, από 01/01/2024.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με κύριο ΚΑΔ 47, από 01/01/2024.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024