Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝοτοπούλου – Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη «μεγάλη φυγή» των εργαζομένων στον Τουρισμό
Πολιτική

Νοτοπούλου – Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη «μεγάλη φυγή» των εργαζομένων στον Τουρισμό

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι οι χαμηλοί μισθοί και οι άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη φυγή των εργαζομένων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Τουρισμού, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, από κοινού με τη συνάδελφό της, τομεάρχη Εργασίας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έριξαν τα «πυρά» τους κατά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις δηλώσεις τους για τους εποχιακά εργαζόμενους.

Η κοινή ανακοίνωση των βουλευτριών

Με έκπληξη ακούσαμε τον κο πρωθυπουργό σε συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να αναφέρει ότι στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησής του είναι όλοι να έχουν «ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος», υποσχόμενος στους εργαζόμενους στον τουρισμό καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεχνά ότι οι χαμηλοί μισθοί και οι άθλιες συνθήκες εργασίας που έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη φυγή των εργαζομένων στον τουρισμό -επισιτισμό, είναι αποτέλεσμα ακριβώς της δικής του πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να  κηρύξει υποχρεωτική την από 15-12-2022 κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αρνείται επομένως την επέκταση της εφαρμογής της σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της χώρας.

Αρνείται, έτσι ο υπουργός Εργασίας την επέκταση της αύξησης των μισθών επιτρέποντας παράλληλα στους εργοδότες να μειώνουν του μισθούς των εργαζομένων στον τουρισμό με αιτιολογία ότι δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπέγραψε.

Αρνείται, ακόμη για 80.000 εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό -τουρισμό την επιμήκυνση του χρονικού ορίου του επιδόματος ανεργίας για 2 επιπλέον μήνες.

Ξεχνά όμως ότι για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο το 2022. Για το υπόλοιπο 20% τον Ιανουάριο 2023. Και ότι από κει και πέρα και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι αυτούς. Όσοι δε τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο, θα πληρωθούν τον Μάιο του 2023.

Η μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες να εργαστούν στον Τουρισμό,  δείχνει την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την άτακτη φυγή των εργαζομένων στον τουρισμό όχι με μέτρα υπέρ αυτών, αλλά με αντικατάστασή τους από  πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα εργάζονται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές και για περισσότερες ώρες, σε χειρότερες συνθήκες.

Αν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν πράγματι στις προτεραιότητες του κ. πρωθυπουργού, οι θέσεις θα καλύπτονταν ήδη από  Έλληνες εργαζόμενους. Δηλώσεις σαν αυτές, εν μέσω προεκλογικής περιόδου αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του Ελληνικού λαού.

Ο Ελληνικός λαός γνωρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί την βελτίωση της ποιότητας της εργασίας και της ζωής του. Είναι η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024