Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΟ Δήμος Σκιάθου στη Σύνοδο Κορυφής για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ: Οι πρωτοβουλίες για ισότιμη συμπερίληψη
Η παρουσία του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα στη Σύνοδο

Ο Δήμος Σκιάθου στη Σύνοδο Κορυφής για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ: Οι πρωτοβουλίες για ισότιμη συμπερίληψη

Θοδωρής Τζούμας

Φέτος -για πρώτη φορά- στο νησί λειτουργεί συγκοινωνιακή γραμμή, με σύγχρονα λεωφορεία εξοπλισμένα με ειδική ράμπα που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα κάνοντας το νησί προσβάσιμο για όλους

Η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής για τα Δικαιώματα της Αναπηρίας, διοργανώθηκε από την 1η έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, στoν Δήμο Avcilar της Κωνσταντινούπολης. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο Δήμος Σκιάθου, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ισότιμη συμπερίληψη των ΑΜΕΑ και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στην κοινωνική ζωή του τόπου με ελεύθερη και ανεξάρτητη πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές του νησιού.

Η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής για τα Δικαιώματα της Αναπηρίας, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διπλωματίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Έθνη και το Δήμο Avcilar της Κωνσταντινούπολης, με στόχο κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών να συζητήσουν πολιτικές και να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες για την ουσιαστική και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, μέσα από συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την πρώτη μέρα της Συνόδου 2 Δεκεμβρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres, και ακολούθησαν οι ομιλίες, εκπροσώπων Διεθνών Οργανισμών, Κυβερνητικών Οργανισμών, του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του Δημάρχου του Αβσιλάρ Τουράν Χαντσερλί ο οποίος είναι ο πρώτος Δήμαρχος της Τουρκίας, και του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα. Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν 260 σύνεδροι από 55 χώρες, το πρόγραμμα της Συνόδου.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Δήμαρχο της πόλης Avcilar της Κωνσταντινούπολης, Turan Hancerli, για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τα Δικαιώματα της Αναπηρίας. Τα τελευταία χρόνια, στο Δήμο μας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υποστήριξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία κυρίως σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, την πρόσβαση στην πληροφορία, την άθληση και την ψυχαγωγία.

Σαφώς, είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν αλλά είμαστε υπερήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει, θα συνεχίσουμε, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και των επισκεπτών του νησιού με αναπηρίες» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

Υπενθυμίζεται πως φέτος -για πρώτη φορά- στο νησί λειτουργεί συγκοινωνιακή γραμμή, με σύγχρονα λεωφορεία εξοπλισμένα με ειδική ράμπα που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης ατόμων με κινητικά προβλήματα κάνοντας το νησί προσβάσιμο για όλους.

Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Σκιάθου

Ενώ από το 2021 ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε τέσσερις από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού και συγκεκριμένα στη Μεγάλη Άμμο, στην Αγία Παρασκευή, στις Κουκουναριές και στην Αγία Ελένη σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα (seatrac) ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Από το 2020 ο Δήμος συμμετέχει ανάμεσα στα πρώτα πέντε νησιά, στην πλατφόρμα extramilers με επίκεντρο την ενημέρωση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στο νησί ενώ σε συνεργασία με «Paths of Greece» – «Μονοπάτια της Ελλάδας» προχώρησε στην έρευνα και τον σχεδιασμό του δικτύου μονοπατιών του νησιού στο οποίο θα υπάρξει για πρώτη φορά στο επίσημο δίκτυο μονοπατιών στην Ελλάδα μία διαδρομή προσβάσιμη σε Α.Μ.Ε.Α.

Με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα ο Δήμος το 2021 διαμόρφωσε 6 νέες ράμπες στο παραλιακό μέτωπο που συνδέουν το οδόστρωμα με το πεζοδρόμιο, το 2022 προχώρησε στη διαγράμμιση 5 θέσεων δωρεάν στάθμευσης ΑμεΑ, τεσσάρων στο παραλιακό μέτωπο και μίας στην κεντρική οδό Παπαδιαμάντη και από το 2021 έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες ΑμεΑ σε τρία από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Πάρκο (χημική τουαλέτα ΑμέΑ), στο Κέντρο Κοινότητας και στην παραλία των Κουκουναριών.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει φροντίσει για την προσβασιμότητα σε δημοτικά κτήρια με την κατασκευή ειδικών ραμπών ΑμέΑ και συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, Δημαρχείο, ενώ νέες ειδικές ράμπες ΑμέΑ διαμορφώθηκαν στο ΕΠΑΛ και στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ.

Επιπλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, οι τρεις νέες παιδικές χαρές και η αναβάθμιση της υπάρχουσας, με πρόσβαση ΑΜΕΑ και όργανα ΑΜΕΑ. Η πρόσβαση σε μνημεία όπως το Κάστρο, η Μονή Εικονίστριας και η Μονή Κεχριάς από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναβάθμιση και διαμόρφωση των αύλειων χώρων των σχολείων στην οποία προβλέπεται τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ στον αύλειο χώρο του ειδικού Δημοτικού Σχολείου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024
06/06/2024
05/06/2024