Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟμοσπονδία 'ΚΥΚΛΑΔΕΣ': Τα μικρά τουριστικά καταλύματα είτε θα κλείσουν είτε θα λειτουργήσουν παράνομα
Τουριστικά καταλύματα

Ομοσπονδία 'ΚΥΚΛΑΔΕΣ': Τα μικρά τουριστικά καταλύματα είτε θα κλείσουν είτε θα λειτουργήσουν παράνομα

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων 'ΚΥΚΛΑΔΕΣ' προτείνει στην υπουργό Εργασίας οι καταλυματίες που είναι ήδη ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι να μην υποχρεούνται να ξανα-ασφαλίζονται για το κατάλυμα που έχουν, ενώ οι καταλυματίες που δεν έχουν άλλη κύρια ασφάλιση να ασφαλίζονται για όσους μήνες ετησίως λειτουργεί το κατάλυμά τους.

Σε επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου, η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ‘ΚΥΚΛΑΔΕΣ’ επισημαίνει ότι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που λειτουργούν 2-3 μήνες το χρόνο, καλούνται να πληρώσουν ΕΦΚΑ, φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος, πολλαπλάσιο των εσόδων τους, με συνέπεια είτε να κλείσουν είτε να λειτουργήσουν παράνομα. Η επιστολή έχει ως εξής:          

“Προς τον Υπουργό Εργασίας

Κοινοποίηση: Μέλη της Ομοσπονδίας & ΜΜΕ.

Ασφαλιστικά Αιτήματα της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ‘ΚΥΚΛΑΔΕΣ’, για το κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Τα μικρά τουριστικά καταλύματα λειτουργούν 2-3 μήνες το χρόνο και το εισόδημα από τη λειτουργία τους, είναι συνήθως συμπληρωματικό για την οικογένεια του καταλυματία.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για 100 ευρώ που πληρώνει σε ένα κατάλυμα για μία διανυκτέρευση ένας πελάτης, το κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων για την επιχείρηση είναι κατά μέσον όρο 15 ευρώ. Αν λάβουμε ως παράδειγμα ένα κατάλυμα σε χωριό της Σύρου με 4 δωμάτια. Η ετήσια πληρότητα δεν υπερβαίνει τις 60 μέρες. Η τιμή δεν υπερβαίνει τα 45 ευρώ τη μέρα, ανά δωμάτιο. Άρα τα έσοδα είναι το μέγιστο 4 Χ 60 Χ 45 = 10.800 ευρώ. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, σε τζίρο 10.800ν ευρώ, αντιστοιχούν κέρδη 1.620 ευρώ, από τα οποία ο καταλυματίας πρέπει να δώσει 2.000 ευρώ για ΕΦΚΑ και επιπλέον για φόρο εισοδήματος και τέλος επιτηδεύματος.

Αν ο καταλυματίας είναι μάλιστα συνταξιούχος, καλείται να πληρώσει χωρίς καμία ανταπόδοση για εκείνον, ΕΦΚΑ κατά 50% παραπάνω!
Προφανώς είτε θα κλείσει το κατάλυμα, είτε θα το λειτουργήσει παράνομα. Πάντως να πληρώσει “αέρα” 3.000 ευρώ ετησίως, σίγουρα δε θα το κάνει.

Αξιότιμε κα υπουργέ, προτείνουμε:

  • Καταλυματίες που είναι ήδη ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι: Να μην υποχρεούνται να ξανα-ασφαλίζονται για το κατάλυμα που έχουν. Έχουν ήδη κύρια ασφάλιση.
  • Καταλυματίες που δεν έχουν άλλη κύρια ασφάλιση: Να ασφαλίζονται για όσους μήνες ετησίως, λειτουργεί το κατάλυμά τους.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συνάντηση χρειαστεί.

Με εκτίμηση,
Αντώνης Καρατάσος – Πρόεδρος
Γιώργος Ποδότας – Γενικός Γραμματέας”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024