Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΠολιτιστική συνεργασία Ελλάδας – Κοσσυφοπεδίου με κοινές δράσεις και συνέργιες
Πολιτισμός

Πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας – Κοσσυφοπεδίου με κοινές δράσεις και συνέργιες

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ. Μενδώνη, με τον υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, H. Çeku.

Επίσημη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, σε Πρίστινα και Πρίζρεν.

​Τη βούληση να προωθήσουν την πολιτιστική συνεργασία, ως πεδίο προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, διατύπωσαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Hajrulla Çeku, σε συνάντησή τους στην Πρίστινα, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης της κας Μενδώνη, σε Πρίστινα και Πρίστινα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Μενδώνη, δήλωσε: “Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Κοινή βούληση αποτελεί η έναρξη μιας ευρύτερης συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού. Είμαστε εδώ για να αποκομίσουμε μια πρώτη εικόνα του πολιτιστικού τοπίου, μέσα από ένα σύντομο πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και εκθέσεις και επαφές με πολιτιστικούς οργανισμούς. Κάλεσα τον υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα μπορέσουμε, σε ένα γενικό πλαίσιο αρχών και δράσεων, να προωθήσουμε μια συστηματική συνεργασία”.

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του ο κ. Çeku ευχαρίστησε τη κα Μενδώνη, που αποδέχθηκε την πρόσκληση και δήλωσε ότι “η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για να τεθούν οι βάσεις για μια συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού μεταξύ των δύο πλευρών, μέσα από την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργιών”.

Ο κ. Çeku παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, παρουσία του Πρωθυπουργού Albin Kurti, με τον οποίον η κα Μενδώνη συζήτησε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και τις ευρύτερες σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πρίστινα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικό τοπόσημο για την περιοχή. Η κα Μενδώνη, παρουσία του κ. Çeku, είχε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανάπτυξη συνεργιών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, στη μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα συντήρησης, σχεδιασμού, παρουσίασης και προβολής εκθέσεων. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε, επίσης, την περιοδική έκθεση “Artistic Intervention – RomaMoMa Library with Farije Mehmeti“, που φιλοξενείται στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Λίγο αργότερα οι δύο υπουργοί παρακολούθησαν, στην Καθολική Εκκλησία Αγίου Αντωνίου, τη συναυλία “Fokus Esenvalds Choral Works” της Χορωδίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας την οποία διηύθυνε ο Eriks Esenvalds.

Αυτοψίες και επαφές στο Πρίζρεν

​Με αυτοψίες στο αρχαιολογικό πάρκο της Ulpiana, στο ιστορικό κέντρο του Πρίζρεν και σε σημεία μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης, ολοκλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού το πρόγραμμα των επαφών και επισκέψεων της σε Πρίστινα και Πρίζρεν.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Hajrulla Çeku, με τους συνεργάτες του, υποδέχθηκε και ξενάγησε την κα Μενδώνη και το κλιμάκιο, που την συνοδεύει, στις εν εξελίξει ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ulpiana, της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ρωμαϊκής επαρχίας της Δαρδανίας. Ακολούθησε επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο του Πρίζρεν. Στο ιστορικό Cinema Lumbardhi, που σήμερα αποτελεί μνημείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, οι υπουργοί συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Lumbardhi Foundation Ares Shporta. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στους χώρους των οθωμανικών λουτρών της πόλης του 15ου αι., και του Πύργου του ρολογιού του Πρίζρεν.

Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στη διήμερη επίσκεψή της, σε Πρίστινα και Πρίζρεν, συνοδεύουν η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα κα Ελένη Βακάλη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Έλενα Κουντούρη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ιουλία Παπαγεωργίου, ο κ. Γιάννης Ματαράγκας της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, και συνεργάτες του Γραφείου της. ​

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024