Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΣοφία Ζαχαράκη: Απαραίτητη η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας
Πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: Απαραίτητη η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Απο αριστερά: Emily Margaret Sinnott, Head of Policy and Strategy, Economics Department, European Investment Bank - Xavier Matheu, Director ad interim, ETF - Isabelle Bébéar, Director, Head of International & European Affairs, Bpifrance - ο κ. Mario Nava, Director General, DG Structural Reform Support, European Commission - Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού.

Η τοποθέτηση της Σοφίας Ζαχαράκη στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Για την ανάγκη της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η κα. Σοφία Ζαχαράκη ως συντονίστρια της συζήτησης σημείωσε πως τα δεδομένα αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα και πρέπει να είμαστε ευέλικτοί όχι μόνο στο ζήτημα της καλλιέργειας των δεξιοτήτων αλλά και στη σύνδεση μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της αγοράς εργασίας.

Όπως ανέφερε «πρέπει να υπάρχει σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών έτσι ώστε να εξετάζουν μαζί τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα που θα χρειάζονται στο μέλλον και να προετοιμάζουν τους νέους για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας». Παράλληλα σημείωσε πως οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας πλέον έχουν διαφορετικές απαιτήσεις καθώς δεν είναι μόνο το ζήτημα των μισθών αλλά η συνολική εικόνα που έχουν για ένα οργανισμό η μια εταιρεία. Επίσης, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στην εκπαίδευση με στόχο να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και τόνισε πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες.

Ο κ. Mario Nava, Director General, DG Structural Reform Support, European Commission, σημείωσε πως χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η Ευρώπη να έχει το εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες, καθώς πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Τώρα το δημογραφικό έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα. Ο κ. Nava τόνισε πως το ζήτημα των δεξιοτήτων είναι σαν τις «υποδομές». Πρώτα τις φτιάχνεις και μετέπειτα τις διατηρείς και τις βελτιώνεις.

Παράλληλα χρειάζεται καλύτερη σύνδεση του εργατικού δυναμικού με την αγορά εργασίας. Τόσο το δημογραφικό όσο και η ψηφιοποίηση αλλάζουν τα δεδομένα στο ζήτημα της διατήρησης των ταλέντων. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση καθώς σε 15-20 χρόνια, πολλές δουλειές που τώρα υπάρχουν δε θα υφίστανται.

Η κα. Isabelle ar, Director, Head of International & European Affairs, Bpifrance, σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες στις προσλήψεις του κατάλληλου εργατικού δυναμικού καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη και όλο και λιγότεροι εισέρχονται στην αγορά εργασίας, με το δημογραφικό να είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Παράλληλά πρόσθεσε πως οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας θέλουν να δουλεύουν διαφορετικά (τηλεργασία, ψηφιοποίηση, ευέλικτη εργασία).Η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους κλάδους τόσο στον τρόπο εργασίας αλλά και στο ζήτημα των προσλήψεων.

Ο κ. Xavier Matheu, Director ad interim, ETF σημείωσε πως η ΕΕ προσπαθεί να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει τους νέους τόσο στο ζήτημα της εκπαίδευσης αλλά και των δεξιοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ευρώπη για να παραμείνει ανταγωνιστική θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει τα ταλέντα εκτός Ευρώπης.

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα όπως το είναι το ζήτημα της βίζας και η αναγνώριση των πτυχίων, δεξιοτήτων από εκπαιδευτικά ιδρύματα που είναι εκτός της γηραιάς ηπείρου». Επίσης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να προβλέψουμε το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην αγορά εργασίας. Κλείνοντας τόνισε ότι οι δεξιότητες αλλάζουν και πρέπει να είμαστε ευέλικτοι για να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές.

Από την πλευρά της η κα. Emily Margaret Sinnott, Head of Policy and Strategy, Economics Department, European Investment Bank, σημείωσε ότι οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, δεν μπορούν να προχωρήσουν εάν δεν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Τόνισε δε πως οι περισσότερες κυβερνήσεις αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι αυτό της χρηματοδότησης αλλά το θέμα του εργατικού δυναμικού. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της εκπαίδευσης αλλά των κατάλληλων μάνατζερ που θα καθοδηγούν και θα εκπαιδεύουν καθημερινά τους εργαζόμενους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024