Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Φρένο» στην υποχρεωτική βίζα για τα ταξίδια Κόσοβο – Χώρες Σέγκεν
Ταξιδιωτικές Οδηγίες

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Φρένο» στην υποχρεωτική βίζα για τα ταξίδια Κόσοβο – Χώρες Σέγκεν

Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ έως το 2024 το αργότερο.

Μόλις χτες, Τρίτη 18 Απριλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για βραχεία διαμονή για ταξιδιώτες από το Κόσοβο.

Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς ταξιδιωτική βίζα, για έως 90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει παρεμφερές ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρήσεων για την ζώνη Σένγκεν.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση έως το 2024.

Ο εισηγητής Thijs Reuten (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) δήλωσε: «Μετά από χρόνια στην αίθουσα αναμονής, το Κόσοβο είναι πλέον το τελευταίο κράτος στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων που προσχωρεί στο καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Αυτό επιτρέπει τελικά στον λαό του Κοσόβου να ταξιδεύει εύκολα, να επισκέπτεται συγγενείς και να δραστηριοποιείται στην ΕΕ. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό: το ορόσημο αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό θεμέλιο για το μέλλον και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024