Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Ακτοπλοϊκή οδηγία

Με προκλητικό τρόπο μπήκαν στο χορό της ακτοπλοϊκής αναταραχής και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδοντας ταξιδιωτική σύσταση (Consular Information Sheet) για τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη […]

Με προκλητικό τρόπο μπήκαν στο χορό της ακτοπλοϊκής αναταραχής και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδοντας ταξιδιωτική σύσταση<...> (Consular Information Sheet) για τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας και προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στη νησιωτική χώρα με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στο κείμενο της σύστασης γίνεται αναφορά στα δύο θαλάσσια ατυχήματα που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο με το Express Samina στην Πάρο και το Ζεύς 3 στη Νάξο υπογραμμίζοντας πως οι ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις είναι αρκετά επικίνδυνες τις νυκτερινές ώρες ενώ συνιστά να εντοπίζουν κατά την επιβίβασή τους ακόμα και την παρουσία των ατομικών σωσιβίων. Η προκλητική ταξιδιωτική εντολή δεν παραλείπει βέβαια να επισημάνει όλα τα μελανά σημεία τα οποία ενοχλούν τις ΗΠΑ, όπως τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Στην ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Παπουτσής απάντησε την περασμένη Παρασκευή λέγοντας ότι 'Είναι απαράδεκτο μεμονωμένα περιστατικά να οδηγούν σε τέτοιου είδους γενικεύσεις. Η Ελλάδα εφαρμόζει τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις Κοινοτικές οδηγίες για θέματα Ασφάλειας των πλοίων. Όσοι έχουν συμβάλει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της Ελληνικής Ακτοπλοΐας ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Η προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοπλοΐας και του τουρισμού είναι μια σταθερή και διαρκής επιλογή της Κυβέρνησης'.

Με τη σειρά του το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλ. Φίλωνα να προβεί σε διάβημα και να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την "τορπίλη" που εκτόξευσε εναντίον της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παρακάτω παραθέτουμε το ακριβές κείμενο της 'σύστασης' από το US State Department καθώς και η αντίστοιχη ενημέρωση που κάνει το βρετανικό Foreign Commonwealth Office (FCO) σχετικά με το ίδιο θέμα.

"US State Department – Consular Information Sheet
Americans traveling on ships in Greece should verify the location of life jackets and emergency evacuation procedures with crew. Nighttime travel is best avoided. Caution is urged in planning travel by older vessels. Two ship disasters in September 2000 revealed these problems of which American citizens should be aware."

" Foreign Commonwealth Office-FCO
Following the sinking of the Greek ferry "Express Samaina" off Paros resulting in the death of 79 passengers, many Greek vessels have been temporarily withdrawn from circulation by order of the Greek Government pending safety checks in line with EU regulations. Consequently ferry schedules may be disrupted and delays experienced at many ports/Islands. Local media reports indicate that there is a possibility of shortages of supplies due to the resultant decrease in ferry schedules."

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024