«Οι επιβάτες θα πρέπει εκ νέου να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Catherine Smallwood.
Μεγάλη ανησυχία έχει εγείρει η νέα μετάλλαξη του Covid-19 στην τουριστική βιομηχανία – και όχι μόνο-. Μάλιστα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν και πάλι στις χώρες να ζητούν από τους ταξιδιώτες να φορούν μάσκα προστασίας, κατά τη διάρκεια πολύωρων αεροπορικών πτήσεων.
Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 εντοπίστηκε σε μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ και της Ευρώπης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
→Covid-19: Τα μέτρα που αποφάσισε το Μαξίμου για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
«Οι επιβάτες θα πρέπει εκ νέου να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», δήλωσε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Catherine Smallwood, προσθέτοντας: «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση προς επιβάτες που έρχονται η φεύγουν από οποιοδήποτε προορισμό που καταγράφει υψηλό αριθμό κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης».
Σημειώνεται πως η XBB.1.5 – η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή του Omicron που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα η νέα παραλλαγή συναντάται στο 27,6% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, την πρώτη εβδομάδα του 2023.
Ωστόσο παραμένει ασαφές αν η εν λόγω μετάλλαξη είναι αρκετά ισχυρής, ώστε να προκαλέσει ένα νέο πανδημικό κύμα, που δεν μπορεί να συγκρατηθεί ούτε από τα εμβόλια και τη νοσοκομειακή περιθάλψη, τονίζουν οι ειδικοί.
«Οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν την data base τους και να αποφασίζουν αν θα προβούν σε test πριν από κάθε αναχώρηση και άλλα λοιπά μέτρα. Ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ώστε τα ταξιδιωτικά μέτρα να εφαρμόζονται, άνευ διακρίσεων», δήλωσε η Smallwood. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΠΟΥ συστήνει τα test για επιβάτες από τις ΗΠΑ, σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν περιλαμβάνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση και τη στόχευση επιβατών από άλλες χώρες, εφόσον δεν εκτρέπει πόρους από εγχώρια συστήματα επιτήρησης, ενώ παρακολουθούνται τα λύματα γύρω από τα σημεία εισόδου, όπως τα αεροδρόμια.
Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εξέδωσαν την Τρίτη συστάσεις για πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων «μη φαρμακευτικών μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού, όπως η μάσκα και το rapid test των ταξιδιωτών, καθώς και η παρακολούθηση των λυμάτων ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών».
Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων της ΕΕ (IPCR), που αποτελείται από αξιωματούχους των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ, συνέστησε επίσης σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν μάσκες προσώπου και ενημέρωσε ότι πιθανον να υιοθετηθεί το μέτρο των τυχαίων δειγματοληπτικών test.
Πολλοί επιστήμονες – συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ – πιστεύουν ότι η Κίνα είναι πιθανό να υποδηλώνει την πραγματική έκταση της επιδημίας της.
Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.