Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤαξιδιωτικές ΟδηγίεςΤουρκία – Σουηδία: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες – Το ντόμινο των εξελίξεων
Ταξιδιωτικές Οδηγίες

Τουρκία – Σουηδία: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες – Το ντόμινο των εξελίξεων

Πώς μια χούφτα Σουηδών ακροδεξιών προκάλεσαν πολιτική σύγκρουση μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας.

Μια χούφτα ακροδεξιοί Σουηδοί ήταν ικανοί για να ενισχύσουν την έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι ενόψει του πολέμου στα ανατολικά σύνορα τη Ευρώπης, οι Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία – Φιλανδία) προσπαθούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δεν επιτρέπει η Τουρκία, βάζοντας βέτο.

→Η Ελλάδα και πάλι Νο 1 προορισμός για τους Φινλανδούς – Απούσα από την MATKA η Τουρκία

Και ενώ αμφότερες κυρώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα Σουηδία και Τουρκία να εκδώσουν νέες αμοιβαίες ταξιδιωτικές οδηγίες.

Ο μίτος της Αριάδνης

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, όταν ένα αντίτυπο του Κορανίου έγινε στάχτη έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Το κάψιμο του ιερού βιβλίου των Τούρκων χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια ακραία κίνηση, μιας μειονότητας ακροδεξιών. Ωστόσο από πλευράς της Τουρκίας η πράξη έχει οδηγήσει σε ένα «κύμα» αντιδράσεων από πλευράς της κυβέρνησης -και όχι μόνο.

Ωστόσο για του λόγου το αληθές, το Κοράνι δεν το έκαψαν όλοι οι Σουηδοί, ούτε καν όλοι οι ακροδεξιοί, που συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν ότι η χώρα τους δεν δέχεται υποδείξεις συμμορφώσεως από την Τουρκία. Το Κοράνι το έκαψε ένα Δανοσουηδός ακροδεξιός.

Μετά την ακραία ρατσιστική πράξη, πρωθυπουργός  της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον μίλησε υπερ της ελευθερίας του λόγου. «Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια», έγραψε στο Twitter.

Οι ανακοινώσεις της Σουηδίας

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 2023, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε τους ταξιδιώτες, που έχουν επισκεφτεί την Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις.

«Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις. Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών της Σουηδίας.

→Νέα Ταξιδιωτική οδηγία από τη Σουηδία για την Τουρκία

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες της Τουρκίας προς Ευρώπη και ΗΠΑ

Δύο ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο για χώρες της Ευρώπης όσο και τις ΗΠΑ, εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την «πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων».

Αρχικά εκδόθηκε «ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες», στην οποία αναφέρεται ότι «παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας από ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση».

«Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη», προστίθεται και καλούνται «οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το υπουργείο, οι πρεσβείες και τα γενικά προξενεία μας στις χώρες».

Παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε και για τις ΗΠΑ, όπου αναφέρεται: «Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Τάιρ Νίκολς μετά από αστυνομική βία στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ».

Γίνεται λόγος επίσης για «επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ και καλούνται αντίστοιχα οι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024