Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΘεωρητική αντί πρακτικής η εξέταση των υποψηφίων ναυαγοσωστών
Θαλάσσιος τουρισμός

Θεωρητική αντί πρακτικής η εξέταση των υποψηφίων ναυαγοσωστών

Προειδοποίηση ότι δε θα υπάρχουν ναυαγοσώστες σε παραλίες, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιούργησε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 31/18.

“Τί και αν η έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε πνιγμούς, και δεύτερη στον κόσμο αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα με 350-370 πνιγμούς ετησίως; τί και αν η χώρα μας απ’άκρη σ’άκρη περιβάλλεται από νερό; Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής “ξέχασε” να προβλέψει στο πρόσφατο Π.Δ. 31/2018 την πρακτική εξέταση των υποψηφίων ναυαγοσωστών μεταξύ άλλων στις γνώσεις των πρώτων βοηθειών και την τεχνική αναπνοή. Την ίδια στιγμή, οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για πρόσληψη και εξοπλισμό των ναυαγοσωστών με αναγκαία μέσα για τη διάσωση των κολυμβητών“. Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Αμυράς και κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητώντας να μάθει για ποιο λόγο προτιμήθηκε στο πρόσφατο Π.Δ. 31/2018 η θεωρητική αντί της πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων ναυαγοσωστών και για ποιο λόγο δεν προβλέφθηκε η παρουσία τους σε πολυσύχναστα ποτάμια και λίμνες της χώρας.

Επίσης ο κ. Αμυράς ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει άμεσες ενέργειες προκειμένου να προλάβει και να ελέγξει εγκαίρως τις ελλείψεις σε ναυαγοσώστες στις ελληνικές παραλίες, καθώς και τον εφοδιασμό τους με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διάσωση των κολυμβητών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Θέμα: “Ασφάλεια κολυμβητών στη θεωρία και μόνο”

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο οι ελλείψεις σε ναυαγοσώστες είναι ήδη παραπάνω από εμφανείς στις παραλίες της χώρας καθώς οι δήμοι, αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως τόσο στις ανάγκες πρόσληψης όσο και στην προμήθεια του κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που απαιτείται για τα καθήκοντα των ναυαγοσωστών σύμφωνα με το πρόσφατο Π.Δ. 31/2018.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε πνιγμούς, αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα και δεύτερη παγκοσμίως καθώς έχουμε κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 350-370 πνιγμούς, ωστόσο από το κείμενο του Π.Δ. 31/2018, αλλά και από καταγγελίες ειδικών του κλάδου των ναυαγοσωστών προκύπτει ότι η εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες είναι ελλιπής, ενώ η εξέταση των υποψηφίων γίνεται σε θεωρητικό και όχι πρακτικό επίπεδο, ώστε να αξιολογηθεί αν όντως διαθέτουν τις γνώσεις και την ικανότητα να σώζουν τις ζωές των κολυμβητών, που είναι σε κίνδυνο. Επιπροσθέτως στο Π.Δ. 31/2018 δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών σε περιοχές ποταμών ή λιμνών, όπου εμφανίζουν μεγάλη επισκεψιμότητα από κολυμβητές και τουρίστες.

Όλα αυτά σε μια χώρα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις οι αφίξεις των τουριστών για το 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια, πολλοί από τους οποίους μάλιστα θα επισκεφθούν πολυσύχναστες παραλίες για να περάσουν τις διακοπές τους και στις οποίες θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας των λουομένων.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:
1) Για ποιο λόγο προβλέπεται από το Π.Δ. 31/2018 η θεωρητική αντί της πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων ναυαγοσωστών για την απόκτηση των γνώσεων και δεξιοτήτων, που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των λουομένων και για ποιο λόγο δεν προβλέπεται παρουσία ναυαγοσωστών σε πολυσύχναστες περιοχές ποταμών και λιμνών;
2) Τί σκοπεύετε να κάνετε για την βελτίωση των γνώσεων των υποψηφίων στο επίπεδο των πρώτων βοηθειών (λ.χ. τεχνητή αναπνοή) και την εισαγωγή πρακτικών εξετάσεων από την αρμόδια επιτροπή, ώστε να εξετάζεται αν οι υποψήφιοι κατέχουν όντως τις απαιτούμενες γνώσεις;
3) Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να διασφαλίσετε και να ελέγξετε, ότι δε θα υπάρχουν ελλείψεις σε ναυαγοσώστες στις ελληνικές παραλίες και θα είναι εφοδιασμένοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διάσωση των κολυμβητών;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Μ. Κόνσολας: ‘Κινδυνεύουμε να έχουμε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες’
Στο ίδιο κλίμα, σαφή προειδοποίηση ότι δε θα υπάρχουν ναυαγοσώστες σε παραλίες, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιούργησε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 31/18, απευθύνει στον υπουργό Ναυτιλίας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ζητά την προσωρινή αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τα ακόλουθα προβλήματα που δημιουργεί αυτό:
1ον: Αυξάνονται οι θέσεις ναυαγοσωστών τη στιγμή που πολλές από τις θέσεις ναυαγοσωστών που προκηρύσσονται, δεν καλύπτονται.
2ον: Με δεδομένο ότι το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Μαΐου, είναι αδύνατον να ολοκληρώσουν εγκαίρως οι Δήμοι τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών άμεσα.
Πολλοί Δήμοι, που είχαν προκηρύξει διαγωνισμούς για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να τους ακυρώσουν.

3ον: Όλο το κόστος για την ναυαγοσωστική κάλυψη μετακυλίεται στους Δήμους, αφού θα πρέπει να καλύψουν με ναυαγοσώστες, όχι μόνο τις παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι, αλλά και αυτές που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024