Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες Μεταφορές'Stop' του ΚΑΣ στις επενδύσεις ΟΛΠ – Cosco στον Πειραιά
Επενδύσεις

'Stop' του ΚΑΣ στις επενδύσεις ΟΛΠ – Cosco στον Πειραιά

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε χθες στο να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα της πόλης του Πειραιά (τα 2/3 του παραλιακού μετώπου), ανατρέποντας τα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΠΑ και της κινεζικής Cosco.

Έντονο προβληματισμό στα στελέχη του ΟΛΠ, αλλά και στο βασικό μέτοχο του οργανισμού, την κινεζική Cosco προκαλεί η χθεσινοβραδυνή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ένα μεγάλο τμήμα της πόλης του Πειραιά.

Στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ αποφασίστηκε να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης αυτό αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του οποίου, ελέγχει ο κινεζικός κολοσσός Cosco Shipping.

Εντάσεις προέκυψαν, μεταξύ άλλων, και για την πρόταση του ΟΛΠ, που αφορά στην κατασκευή εξάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Πόρτο Λεόνε. Εκεί, το Συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί το ύψος του κτιρίου, το οποίο θα είναι 4 όροφοι, αλλά και ο όγκος, ο οποίος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες τ.μ. Το ΚΑΣ συντάχθηκε με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων σε ό,τι αφορά σε εμπρικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει ο ΟΛΠ στο Teminal κρουαζιέρας. Στελέχη της ΟΛΠ ΑΕ διευκρινίζουν ότι τα καταστήματα που θα λειτουργούν σε αυτό θα απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα (π.χ. επιβάτες κρουαζιέρας), συνεπώς δε θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό με την αγορά του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στη Cosco Shipping και η αγορά των μετοχών συνοδευόταν με την ανάληψη της υποχρέωσης ενός “πακέτου” επενδύσεων 294 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σύνολο των λιμενικών υπηρεσιών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024