Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑναπτυξιακά έργα στο λιμάνι Κατακόλου για την ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας
Κρουαζιέρα

Αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι Κατακόλου για την ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας

Επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων και επέκταση του προσήνεμου μώλου και κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο λιμάνι Κατακώλου.

Το έργο αναβάθμισης του λιμένα Κατακόλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, περιλαμβάνει την εκτέλεση λιμενικών υποδομών, τη δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών, αλλά και τη σύνδεση του λιμανιού με την Εθνική Οδό. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το έργο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο, όπου ο ανάδοχος ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο στην ώρα του και έτσι να καταστεί το Κατάκολο ως ένα κομβικής σημασίας λιμάνι για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

“Τα χρήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Εμείς αφουγκραστήκαμε την ανάγκη της περιοχής και τη σπουδαιότητα υλοποίησης αυτού του έργου και έτσι το εντάξαμε ως έργο – σημαία και πλέον το εκτελούμε. Το έργο αυτό πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα, προκαλώντας τη λιγότερο δυνατή όχληση στη σωστή λειτουργία του λιμανιού και των κρουαζιερόπλοιων. Με τη σωστή συνεργασία από όλες τις πλευρές θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας -και συμπλήρωσε: “Επιπλέον, με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέϊκα και έχουμε πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο. Προχωράμε και στο τέλος, εντός χρονοδιαγραμμάτων θα παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας κ. Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, Υποδομών και Δικτύων κ. Γιάννης Λύτρας, ο βοηθός περιφερειάρχη κ. Παναγιώτης Μπράμος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Μητρόπουλος, Παρασκευή Βεργοπούλου, Δημήτρης Κωσταριάς, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, οι δήμαρχοι Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής και Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Λεωνίδας Βαρουξής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Βασίλης Κανελλόπουλος, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

“Χωρίς να υποτιμούμε καμία άλλη παραγωγική διαδικασία, για εμάς σαν Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ο τουρισμός αποτελεί την ναυαρχίδα της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο , έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε έναν ξεχωριστό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κρουαζιέρα, με τις ιδιαιτερότητες που διαθέτει, απαιτεί ένα ξεχωριστό αναπτυξιακό πλάνο – μελέτη προκειμένου σαν Νομός να αποκομίσουμε από αυτήν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, με τον Δήμο Πύργου, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους και Φορείς του Νομού, αφού η κρουαζιέρα δεν περιορίζεται μόνο στο λιμάνι του Κατακόλου, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός Χωροταξικού Σχεδιασμού από πλευράς υποδοχής και διαχείρισης των τουριστών”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Η εκτέλεση των συμπληρωματικών έργων στο λιμένα Κατακόλου με α’ υποέργο την επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων και β’ υποέργο την επέκταση του προσήνεμου μώλου και κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής, είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.464.000 ευρώ. Το έργο που θα παραδοθεί θα είναι ένας ασφαλής λιμένας που θα μπορεί να εξυπηρετεί και κρουαζιερόπλοια μήκους άνω των 300 μ. και ταυτόχρονα θα γίνεται καλύτερη διαχείριση – εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών που αποβιβάζονται από αυτά.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών στο λιμάνι Κατακώλου, ένα έργο που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί κατά τη νέα προγραμματική περιόδου στα πλαίσια του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020. Το έργο αυτό περιλαμβάνει νέα κτίρια υποδοχής, ελέγχου, αναπαλαίωση παλαιών αποθηκών, υπαίθριου θεάτρου, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα χερσαίων ζωνών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024