Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΕρώτηση στη Βουλή για ρύθμιση περί μειωμένου συντελεστή 0,33‰ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ξενοδοχειακών ακινήτων
Φορολογία

Ερώτηση στη Βουλή για ρύθμιση περί μειωμένου συντελεστή 0,33‰ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ξενοδοχειακών ακινήτων

Η βουλευτής τους ΠΑΣΟΚ κα Άντζελα Γκερέκου, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με πιθανή ένταξη στη ρύθμιση περί μειωμένου συντελεστή 0,33‰ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ξενοδοχειακών ακινήτων που ανήκουν σε επαγγελματίες ξενοδόχους με ατομικές επιχειρήσεις.

Ερώτηση στη Βουλή για την φορολόγηση ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κα Άντζελα Γκερέκου.

Όπως αναφέρει η βουλευτής, “σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν.3842/2010 η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων νομικών προσώπων που είναι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής φορολογείται με συντελεστή 0,33‰, ενώ για τα ακίνητα αυτά δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων. Η ρύθμιση αυτή ορθώς λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ξενοδοχείων, καθώς και τις επιπτώσεις της φορολόγησης στην ανταγωνιστικότητά τους.

Στην παραπάνω ρύθμιση δεν εμπίπτουν, ωστόσο, πολυάριθμοι επαγγελματίες ξενοδόχοι που έχουν συστήσει ατομικές επιχειρήσεις και οι οποίοι εκμεταλλεύονται και ιδιοχρησιμοποιούν ιδιόκτητα ακίνητα ως ξενοδοχεία. Η επιβάρυνση με τον αυξημένο ΦΠΑ και το ΕΕΤΗΔΕ σε συνδυασμό με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την δυσχέρεια εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων απειλεί την βιωσιμότητα των μικρών αυτών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενδέχεται να τις οδηγήσει σε παύση της λειτουργίας τους και σε επιβεβλημένη εκποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Αντίστοιχη ανάγκη υπαγωγής στη σχετική διάταξη του άρθρου 35 του Ν.3842/2010 προκύπτει και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του sale and lease back καθώς υποχρεούνται βάσει των σχετικών συμβάσεων να φέρουν όλα τα φορολογικά βάρη που σχετίζονται με τη φορολογία του ακινήτου δίχως να απολαμβάνουν του μειωμένου φορολογικού συντελεστή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός:

– Εάν προτίθεται να εντάξει στη ρύθμιση περί μειωμένου συντελεστή 0,33‰ τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε επαγγελματίες ξενοδόχους με ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του sale and lease back”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024