Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόν: Έργο προτεραιότητας η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα
Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΝ

Κομισιόν: Έργο προτεραιότητας η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα

Δέσμευση των εθνικών αρχών για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα βλέπει ο αρμόδιος Επίτροπος για τις μεταφορές Ζ. Μπαρό σε απάντηση του στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ο κ. Μπαρό παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα…

Δέσμευση των εθνικών αρχών για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα βλέπει ο αρμόδιος Επίτροπος για τις μεταφορές Ζ. Μπαρό σε απάντηση του στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ο κ. Μπαρό παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την<...> επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα.

Στην ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή θεωρεί επιβεβλημένη την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ήπειρο-και συγκεκριμένα προς την Ηγουμενίτσα- και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συμβάλει, δεδομένου ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου θα αποτελούσε έργο υποδομής συμπληρωματικό της Εγνατίας Οδού, απαραίτητο για την ανάπτυξη των παρακείμενων περιοχών και θα ενίσχυε σημαντικά τις εμπορευματικές μεταφορές.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Μπαρό αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ήπειρο, και πιο συγκεκριμένα προς την Ηγουμενίτσα, εγγράφεται στο Έργο προτεραιότητας αριθ. 29 που αφορά το σιδηροδρομικό άξονα του διατροπικού διαδρόμου μεταξύ Ιονίου Πελάγους και Αδριατικής Θάλασσας».

Συνεχίζει τονίζοντας πως «το τμήμα «Ηγουμενίτσα-Καλαμάτα» αυτού του επείγοντος έργου υποδομής έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο προμελετών με εθνική χρηματοδότηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των εθνικών αρχών για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα.»

Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής «για το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί καταρχήν να δοθεί οικονομική συνδρομή από τον προϋπολογισμό των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (ΔΕΔ-Μ)». Δεν αναφέρεται όμως ο Επίτροπος σε συνδρομή της ΕΕ, πέραν της οικονομικής.

Η Επιτροπή θα καταθέσει στο τέλος του 2007 την αξιόλογη των υποβληθεισών προτάσεων για τη χρηματοδότηση από τα ΔΕΔ-Μ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ήπειρο και συγκεκριμένα προς την Ηγουμενίτσα είναι απαραίτητη και συνεχίζει να καθυστερεί. Η γενικότερη ανάγκη ανάπτυξης των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ανάγκη διασύνδεσης με την Εγνατία καθιστούν αυτή την επένδυση επιτακτική. Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, που παραμένει ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Επίτροπος Μπαρό μιλά για δέσμευση των ελληνικών αρχών. Μένει λοιπόν να δούμε εάν και πότε επιτέλους η δέσμευση αυτή θα γίνει πράξη ή εάν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να αγνοούν τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024