Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΚρήτη: Δεινοπαθούν οι τουρίστες από τα «αγκάθια» του τουρισμού
Υποδομές

Κρήτη: Δεινοπαθούν οι τουρίστες από τα «αγκάθια» του τουρισμού

Η Κρήτη παρουσιάζει μία αντιφατική εικόνα, η οποία από τη μία πλευρά έχει απίστευτη ομορφιά και από την άλλη πλευρά είναι έρμαιο των αναπτυξιακών παθογενειών του παρελθόντος.

Σοβαρά προβλήματα υποδομών ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς αντιμετωπίζει η ανατολική πλευρά της Κρήτης, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό μέσο neakriti.gr.

Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων μίλησαν στη “Ν.Κ.” και υποστήριξαν πως για άλλη μία τουριστική χρονιά ανάχωμα θα αποτελέσουν οι υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, που βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση. Όπως υποστηρίζουν, η Κρήτη παρουσιάζει μία αντιφατική εικόνα, η οποία από τη μία πλευρά έχει απίστευτη ομορφιά και από την άλλη πλευρά είναι έρμαιο των αναπτυξιακών παθογενειών του παρελθόντος. Μεταξύ άλλων, σημαντικά προβλήματα αποτυπώνονται και στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”.

Ειδικότερα, “αγκάθι” θα συνεχίζουν να είναι για άλλη μία τουριστική χρονιά οι αναπτυξιακές υποδομές του νησιού. Υποδομές είναι η προσβασιμότητα και η μεταφορά των τουριστών από τη μία περιοχή στην άλλη. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, στο οποίο κατά καιρούς έχει δοθεί έμφαση από τον έντυπο Τύπο. Η ημιτελής κατασκευή του ΒΟΑΚ σε συνδυασμό με πάγια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους ξενοδόχους, οι οποίοι κάνουν σαφές πως η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να προβληθεί με καλύτερο τρόπο η βαριά βιομηχανία στο νησί μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, μίλησε στη “Ν.Κ.” και στον δημοσιογράφο Νίκο Κοσμαδάκη, όπου υποστήριξε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το αεροδρόμιο Ηρακλείου και με το οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο είναι άσχημο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Δεν υπήρξε μέριμνα από την Πολιτεία. Όσον αφορά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, θα εξυπηρετεί τουρίστες μέχρι και το 2027, όπου θα έχουμε το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το ζήτημα είναι πως πρέπει να βελτιωθούν κάποια πράγματα μέσα στο αεροδρόμιο. Για παράδειγμα, οι τουαλέτες και ο εξαερισμός είναι προβλήματα που μας ταλαιπωρούν. Μέχρι να έχουμε το καινούργιο αεροδρόμιο, είναι ωφέλιμο οι ιθύνοντες να κάνουν κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να μη βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”».

Ανύπαρκτες υποδομές

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η ανατολική Κρήτη με το μεγαλύτερο βάρος να βρίσκεται στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου, Μανόλης Βαρκαράκης, έκανε σαφές πως οι υποδομές είναι εντελώς ανύπαρκτες. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Δεν έχουμε υποδομές παρόμοιες με εκείνες των εθνικών δρόμων της επάνω Ελλάδας. Ο δρόμος “Ηράκλειο-Άγιος Νικόλαος” είναι σε ανεκτή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον δρόμο “Άγιος Νικόλαος-Ιεράπετρα” και με τον δρόμο “Άγιος Νικόλαος-Σητεία”. Είναι δρόμοι που έχουν αρκετά προβλήματα. Η κατάσταση έχει παραμείνει ίδια για τον δρόμο “Άγιος Νικόλαος-Σητεία”, ενώ όσον αφορά στον δρόμο “Άγιος Νικόλαος-Ιεράπετρα” υπάρχει προγραμματισμός να ξεκινήσει, αλλά το βλέπω χλωμό. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους τουρίστες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρκαράκης είπε: «Υπάρχουν ζητήματα και στην τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου. Οι υποδομές είναι παρηκμασμένες. Έχουν μείνει δεκαετίες πίσω. Δεν υπάρχει αστυνόμευση, ενώ η ηχορύπανση είναι καθημερινό φαινόμενο στην τοπική μας κοινωνία. Δεν αφήνουμε χώρο στον τουρίστα να αναπνεύσει».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργος Βαρδάκης, ο οποίος σημείωσε: «Οι υποδομές είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο δρόμος “Ιεράπετρα-Άγιος Νικόλαος” έχει βελτιωθεί ελάχιστα, αλλά παραμένει στη βάση του ο δρόμος, όπως ήταν από τη δεκαετία του 1950. Οι υποδομές είναι προβληματικές στην ανατολική Κρήτη. Υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στην ανάδειξη και κατασκευή του ΒΟΑΚ, ενώ την ίδια στιγμή τίθενται εύλογα ζητήματα. Ο δρόμος “Άγιος Νικόλαος-Παχιά Άμμος” παρά τις όποιες ενημερώσεις και ειδοποιήσεις πως θα βελτιωθεί, δεν έχουμε δει τίποτα ιδιαίτερο. Ο δρόμος “Σητεία-Παχιά Άμμος”, από την άλλη πλευρά, είναι ένας δρόμος, όπως τη δεκαετία του 1950. Δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει τη σημασία που παίζει η τουριστική βιομηχανία στις ζωές μας».

Σοβαρό πρόβλημα και στις κλίνες

Παρέμβαση για τις προβληματικές υποδομές έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, ο οποίος επισήμανε: «Υπάρχουν ζητήματα στο οδικό δίκτυο όπως είναι ο δρόμος “Ιεράπετρα-Σητεία” αλλά και “Ηράκλειο-Σητεία”. Μετά τον Άγιο Νικόλαο, οι διαδρομές δεν είναι τόσο καλές. Είναι ένα ζήτημα το οδικό δίκτυο για την τουριστική βιομηχανία και έχουμε εναποθέσει τις προσδοκίες μας στον ΒΟΑΚ, γιατί θα μας ενώσει ως περιοχή με το Καστέλι. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την περιοχή μετά τον Άγιο Νικόλαο. Ο δρόμος “Σητεία-Ιεράπετρα” σε μεγάλο βαθμό είναι επικίνδυνος, καθώς έχει πολλές στροφές. Το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” έχει πολλά προβλήματα. Επίσης, άξιο αναφοράς είναι πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις κλίνες».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024