Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΟΛΗ: Πιλοτική εφαρμογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή
Λιμένες

ΟΛΗ: Πιλοτική εφαρμογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή

Το λιμάνι του Ηρακλείου επέλεξε η γερμανική εταιρεία SINN Power, η οποία σκοπό έχει να διεξάγει δοκιμές συστήματος κυματικής ενέργειας σε λιμάνι με σκοπό το πρωτότυπο πλωτό σύστημα να είναι έτοιμο προς εγκατάσταση και λειτουργία και στην ανοιχτή θάλασσα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Επίσημη συμφωνία συνάπτει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ με τη γερμανική εταιρεία SINN Power και το Πολυτεχνείο του Clausthal στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής συστήματος κυματικής ενέργειας για την παραγωγή προσιτής, αξιόπιστης και βιώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή, τη θάλασσα και την ενέργεια των κυμάτων. Η δοκιμή της καινοτόμου τεχνολογίας κυματικής ενέργειας θα διαρκέσει ένα χρόνο στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Για τη δοκιμή, μία μονάδα πλήρους μεγέθους μετατροπέα κυματικής ενέργειας της SINN Power, θα εγκατασταθεί στην εξωτερική πλευρά του βόρειου λιμενοβραχίονα, κοντά στο φάρο του λιμανιού. Με τη μονάδα δοκιμής, η εταιρεία στοχεύει να αξιολογήσει την λειτουργικότητα και την αντοχή στη διάβρωση της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας. Εάν οι δοκιμές διεξαχθούν ομαλά, ο λιμενοβραχίονας του Ηρακλείου (2,4 χλμ. μήκος) καθώς και σε επόμενο στάδιο όλη η παραλιακή λεωφόρος θα μπορούσαν σύντομα να τροφοδοτούνται από την ενέργεια των κυμάτων.

Το έργο κατέστη δυνατό στα πλαίσια μιας μοναδικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της εν λόγω γερμανικής start up εταιρείας. Μετά από μια εκτενή παρουσίαση πρόσφατα στην Αθήνα παρουσία του κ. Ιωάννη Μπρα, προέδρος και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ, χορηγήθηκε η έγκριση από τo Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την υλοποίηση του έργου. Τις φιλικές αυτές συζητήσεις υποστήριξαν ο Γερμανός υφυπουργός Hans-Joachim Fuchtel και σε αυτές συμμετείχαν  επίσης, η εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας, η γενική διευθύντρια Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κα Άγκαθα Σκαφιδά και άλλα στελέχη του υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω των ιδανικών συνθηκών στις παραμέτρους εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος αλλά και λόγω της στρατηγικής της Διοίκησης για την προώθηση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, επέλεξε η εταιρεία SINN Power, η οποία υποστηριζόμενη από επιχορηγήσεις από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στρατηγικούς επενδυτές (πρόσφατα βραβεύτηκε με το Βραβείο VDI 2015 από την Ένωση Γερμανών Μηχανικών), σκοπό έχει να διεξάγει δοκιμές συστήματος κυματικής ενέργειας σε λιμάνι με σκοπό το πρωτότυπο πλωτό σύστημα να είναι έτοιμο προς εγκατάσταση και λειτουργία και στην ανοιχτή θάλασσα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η εταιρεία προτίθεται να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα επιτόπια δεδομένα για την ρεαλιστική μηχανική και ηλεκτρική συμπεριφορά της μονάδας προσαρμοσμένη σε τοίχο λιμανιού, μόλο ή φυσική ακτή. Το μέγεθος, ο σχεδιασμός και τα συστατικά της μονάδας θα είναι τα ίδια όπως εκείνα που θα χρησιμοποιούνται στο πλήρες πρωτότυπο πολλαπλών συνδεόμενων μεταξύ τους μονάδων για χρήση αυτού στην ανοιχτή θάλασσα και σε ωκεανό.

Η συνεργασία αυτή επιτρέπει την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας τεχνολογίας χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την υποστήριξη της κυματικής ενέργειας, θα συμβάλλουμε σημαντικά σε ένα μελλοντικό φιλικό κλίμα για τον πλανήτη μιας και η  συγκεκριμένη τεχνολογία μειώνει τις εκπομπές CO2 και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ανάπτυξη της κυματικής ενέργειας μέσα από τέτοια έργα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International  Energy Agency-IEA).

Ο κ. Μπρας δήλωσε: “Τα καινοτόμα projects όπως αυτό του μετατροπέα κυματικής ενέργειας της εταιρείας SINN Power, μια παγκόσμια πατέντα, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πράσινη ενέργεια, θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες στο σημείο και θα δημιουργήσει, στο μέλλον, νέες θέσεις εργασίας για το Ηράκλειο. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στο επόμενο έτος. Μέσω της προώθησης δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στοχεύουμε στην ισορροπημένη ανάπτυξη, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος την αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη σε συνεργασία πάντα με τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα  την Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ στον συγκεκριμένο τομέα”.

Ο κ. Philipp Sinn, διευθύνων σύμβουλος SINN Power, εκθείασε τη θερμή υποδοχή από την ελληνική πλευρά: “Η φήμη του λιμένα Ηρακλείου ως ‘Λιμάνι Καινοτομίας’, δεν είναι υπερβολή. Από την αρχή των συνομιλιών, ο υπουργός κ. Δρίτσας και ο κ. Μπρας έχουν απίστευτα υποστηρικτική διάθεση για το έργο μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τις ελληνικές αρχές ως εταίρους μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024