Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΠέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση του Δημοσίου από τα λιμάνια
Νομοθεσία

Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση του Δημοσίου από τα λιμάνια

Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου από τα λιμάνια. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση).

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναλυτικά, σε σύνολο 293 βουλευτών, το Άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 173 έναντι 120, το Άρθρο 2 πέρασε με 148 “ναι” και 139 “όχι”, το Άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους υπέρ και 135 κατά, το Άρθρο 4 υποστηρίχθηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121, το Άρθρο 5 έλαβε 158 “ναι” και το Άρθρο 6 υπερψηφίστηκε από 173 βουλευτές. Συνεπώς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπερψηφίσθηκε “στο σύνολό του κατά πλειοψηφία”, όπως ανακοίνωσε η έδρα της Βουλής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως τοποθετείτο με “παρών”. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δε μετείχε στην ψηφοφορία.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων – και με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

“Η κυβέρνηση και η Τρόικα συνεχίζουν την ίδια αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη μνημονική πολιτική, η οποία βυθίζει τη χώρα στην ανεργία, τη φτώχια και την κοινωνική εξαθλίωση”, αναφέρει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ). “Με πρόσχημα τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν εξαπολύσει εδώ και τρία χρόνια μια λυσσαλέα επίθεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, υγεία, παιδεία. Στόχος είναι η ισοπέδωση συνολικά των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των ανέργων η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, ώστε να διαφυλαχτούν και να διευρυνθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των τοκογλύφων και των golden boys που τους υπηρετούν. Οι ρυθμίσεις του νέου μνημονίου πλήττουν βάναυσα όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και ολόκληρη την κοινωνία”.

Η ΟΜΥΛΕ συμμετέχει στην 48ωρη κινητοποίηση που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη 6-7/11 και καλεί όλους τους εργαζόμενους στα λιμάνια “να ενώσουν τις δυνάμεις τους με όλους τους εργαζόμενους και να δώσουν δυναμικό παρών στην 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη 6 και 7 Νοεμβρίου 2012 και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Καλούμε τους εργαζόμενους  στον ΟΛΠ στην συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 και στην πορεία στο Σύνταγμα. Επίσης, στο απεργιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7/11 ώρα 17:00 στο Σύνταγμα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024