Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΠόρτο Καρράς: Xονδροειδές ψέμα όσα έχουν γραφτεί για 'τσιμεντοποίηση' και καταστροφή δάσους
Επενδύσεις

Πόρτο Καρράς: Xονδροειδές ψέμα όσα έχουν γραφτεί για 'τσιμεντοποίηση' και καταστροφή δάσους

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους δεν πρόκειται να θιγεί και δεν κινδυνεύει από την άδεια και, γενικότερα, από την επένδυση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πόρτο Καρράς ΑΕ, με αφορμή δημοσιεύματα που μιλούν για 'τσιμεντοποίηση και καταστροφή δάσους 17.630 στρεμμάτων' στη Χαλκιδική.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του ημερήσιου Τύπου, για “τσιμεντοποίηση και καταστροφή δάσους 17.630 στρεμμάτων” στη Χαλκιδική, λόγω επενδύσεων στην περιοχή, η εταιρεία Πόρτο Καρράς ΑΕ (θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

“Η αλήθεια για το Πόρτο Καρράς.

H εταιρεία Πόρτο Καρράς, αποκλειστική ιδιοκτήτρια ολοκλήρου του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική στο οποίο ήδη έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, ζήτησε και έλαβε από την Πολεοδομία Πολυγύρου το έτος 2010 οικοδομική άδεια με αριθμό 199 για την ανέγερση οικίσκων (βίλες) σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις μέσα σε αυτό. Η ανέγερση των οικίσκων εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της όλης επένδυσης, την απασχόληση και, μάλιστα, την αύξηση των θέσεων εργασίας, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως σέβεται απόλυτα και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και, ειδικότερα, τα δασικά τμήματα του συγκροτήματος.

Η Πολεοδομία Πολυγύρου ανακάλεσε το 2013 την άδεια 199/2010 και η επενδύτρια προσέφυγε στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) το οποίο με απόφασή του της 4.8.2015 ακύρωσε την ανάκληση. Η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ είναι απόλυτα ορθή και σύμφωνη με τους νόμους του κράτους, την από ετών νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα σχετικά έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών τα οποία αναφέρει.

Μοναδικός εχθρός της επένδυσης είναι τα ψέματα, που δυστυχώς φιλοξενούνται σε μερικά δημοσιεύματα:

Είναι χονδροειδές ψέμα όσα έχουν γραφτεί για ‘τσιμεντοποίηση’ και καταστροφή δάσους 17.630 στρεμμάτων. Από τη συνολική έκταση των 17.630 στρεμμάτων περίπου του συγκροτήματος, η αρμόδια δασική αρχή έχει χαρακτηρίσει ‘δάσος’ περίπου τη μισή έκταση και συγκεκριμένα 8.526 στρέμματα. Ο χαρακτηρισμός έγινε, ύστερα από αιτήσεις της ίδιας της επενδύτριας. Ορισμένες περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τη Δασική Υπηρεσία αμετάκλητα ως μη δασικές εκτάσεις. Για μερικές άλλες εκτάσεις, η Δασική Υπηρεσία έχει αποφασίσει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα χαρακτηρισμού ως δασικού ενδιαφέροντος, ενώ άλλες εκτάσεις, αν είχαν προ 40 ή 50 ετών δασική μορφή, πάντως έχουν απολέσει πριν από το Σύνταγμα του 1975 το δασικό τους χαρακτήρα με νόμιμες διοικητικές πράξεις (διάταγμα του 1968) και έχουν νόμιμα αποδοθεί έκτοτε σε άλλες χρήσεις στο πλαίσιο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει ο αρχικός ιδιοκτήτης Ι. Καρράς. Η οικοδομική άδεια 199/2010 αφορά στην ανέγερση κτισμάτων σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 382 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται και οι περιβάλλοντες χώροι, δρόμοι πρόσβασης, κ.λπ., που ορίζονται από τα περιγράμματα όλων των εκτάσεων στις οποίες αναφέρεται η άδεια. Καμία δε, από τις εκτάσεις αυτές, δεν έχει δασική μορφή. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κτίσματος δεν προβλέπεται στην άδεια και δεν πρόκειται να κατασκευασθεί σε έκταση που έχει χαρακτηρισθεί δάσος. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους δεν πρόκειται να θιγεί και δεν κινδυνεύει από την άδεια και, γενικότερα, από την επένδυση.

Οι ψευδολογίες που καλλιεργούνται με κάποια δημοσιεύματα σε blogs, εφημερίδες, κ.λπ., σε σχέση με την επένδυση, φθάνουν στο σημείο να διαστρεβλώνουν τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους 164/2003, η οποία εξάλλου ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τον υπουργό. Από μια απλή ανάγνωση του συμπεράσματός της, προκύπτει ότι δεν έπαψε και συνεχίζει να ισχύει ο αποχαρακτηρισμός τους από δασικών, των εκτάσεων που έχουν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της επένδυσης. Μιλούν για ‘παραχώρηση’ του ακινήτου του Πόρτο Καρράς από το Δημόσιο στον προηγούμενο ιδιοκτήτη (εταιρεία Ι. Καρρά) και αποκρύπτουν ότι τα ακίνητα, με ενοποίηση των οποίων σχηματίσθηκε το συγκρότημα, αγοράσθηκαν με συνάλλαγμα εξωτερικού. Προσπαθούν να εμφανίσουν ως ‘χουντική’ τη σύμβαση του πρώτου επενδυτή με το Δημόσιο και αποκρύπτουν ότι η σύμβαση αυτή του 1968 επιβεβαιώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με επικυρωτικούς νόμους των ετών 1977, 1987 και 1996.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση και, ειδικότερα το ΣΥΠΟΘΑ, ενήργησε νόμιμα, συμμορφούμενο στο καθήκον απαντήσεως και λήψεως αποφάσεων σε εύλογο χρόνο επί των αιτημάτων των πολιτών και δεν θα ήταν δυνατό και νόμιμο να αναστείλει τη διοικητική δράση του και τις αρμοδιότητές του, λόγω άλλων διαδικασιών (αστικών, ποινικών, κ.λπ.) που μπορεί να διαρκέσουν πολύ μεγάλο διάστημα”.

Σε ανακοίνωση της η παράταξη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει: “Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής με μία πρωτοφανή στα χρονικά αποφάσή ανακάλεσε την απόφαση ανακλησης της άδειας οικοδόμησης του Πόρτο Καρράς σε δάσος 17.630 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής για την κατασκευή 586 πολυτελών σπιτιών. Η απόφαση εκδόθηκε το 2010 με την συνεργεια υπαλλήλου της Πολεοδομίας αλλά και του πρώην νομάρχη Χαλκιδικής και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Α. Ζωγράφο και ανακλήθηκε το 2013 παραπέμποντας σε δίκη τόσο τον υπάλληλο της Πολεοδομίας, όσο και τον διεύθυνοντα σύμβουλο του Πόρτο Καρράς ΑΕ Και ενώ έχει οριστεί η δίκη για τον Απρίλιο του 2016 έρχεται το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής να παρακάμψει την λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κοινή λογική και με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση συμφερόντων να κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας και να ανοίξει το δρόμο για μία ακόμη καταπάτηση δασικής έκτασης”.

Ακόμη, τονίζεται ότι “δεν είναι το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η Χαλκιδική ένα περίκλειστος οικισμός πλουσίων που θα αποκόψει όλη την περιοχή (μέχρι και τον επαρχιακό δρόμο είχαν προτείνει να μετατοπίσουν για να μην ενοχλούνται οι ένοικοι) και στον οποίο θα εργάζονται μόνο ευέλικτοι μαθητευόμενοι για ένα κομμάτι ψωμί”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024
06/06/2024
05/06/2024