Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑναθεωρημένο πρωτόκολλο προορισμού Κύπρου, με εφαρμογή από 6 Δεκεμβρίου 2021
Ταξιδιωτική οδηγία

Αναθεωρημένο πρωτόκολλο προορισμού Κύπρου, με εφαρμογή από 6 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρεωτικό μοριακό PRC test με την άφιξη στην Κύπρο, για όλους, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή προσφάτως έχουν νοσήσει ή κατέχουν αρνητικό τεστ. Τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι διαθέσιμα εντός τριών ωρών.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου ανακοινώνει το ανανεωμένο πρωτόκολλο Κύπρου με εφαρμογή από σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2021.

Λόγω του επείγοντος της νέας μετάλλαξης Όμικρον, οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να ακολουθήσουν το σύνηθες πρωτόκολλο, με την προσθήκη ενός προσωρινού μέτρου μεταξύ της 6ης Δεκεμβρίου 2021 και της 10ης Ιανουαρίου 2022. Το νέο μέτρο περιλαμβάνει την υποχρέωση όλων των επιβατών που φθάνουν στην Κύπρο, να υποβληθούν σε μοριακό PRC test, στο αεροδρόμιο, το οποίο επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή προσφάτως έχουν νοσήσει ή κατέχουν αρνητικό τεστ. Το κόστος είναι 15 ευρώ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και 19 ευρώ στο αεροδρόμιο της Πάφου. Τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι διαθέσιμα εντός τριών ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα covid-testcyprus.com.

Oι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση αφορούν στα εξής:

  • Ερώτηση 1, σελίδα 3, παράγραφος iv. ορίζεται ότι:

Για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από κατηγορίες χώρων χρώματος γκρι, από την 26η Νοεμβρίου του 2021 λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύεται για οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο εντός 14 ημερών πριν την άφιξή του στην Κύπρο, έχει επισκεφθεί ή διέλθει μέσω των ακόλουθων χωρών: Μποτσουάνα, Νότιος Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζουαζιλάνδη, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Μαλάουι. Είσοδος στην Κυπριακή  Δημοκρατία από τις πιο πάνω χώρες επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες ταξιδιωτών:
(i) Kύπριους πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (αλλοδαποί/ές σύζυγοι και τα ανήλικα παιδιά τους)
(ii) Πολίτες κρατών Μελών της ΕΕ και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και Ελβετία και
(iii) επιβάτες τρίτων χωρών οι οποίοι μένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι επιβάτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως και (iii) πρέπει να συμμορφωθούν με όλα τα ακόλουθα μέτρα, ανεξάρτητα από το εάν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από την covid -19:
(i) πρέπει να κατέχουν ένα αρνητικό τεστ εργαστηριακό covid-19,  με το δείγμα να έχει ληφθεί εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση τους προς Κύπρο, να παρουσιάζουν σχετικό αποδεικτικό και να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση (με δικές τους δαπάνες) κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα κάτω της ηλικίας των 12 ετών εξαιρούνται από την υποχρέωση του εργαστηριακού τεστ.
(ii) θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα πρέπει να μείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για μία περίοδο δέκα ημερών από την άφιξη τους, με την ημερομηνία της άφιξής τους να λογίζεται ως ημέρα “μηδέν”.
Σημειώνεται ότι το κόστος της μετακίνησης στις ως άνω ξενοδοχειακές και τουριστικές εγκαταστάσεις καλύπτεται από τους επιβάτες.
(iii) πρέπει να υποστούν εργαστηριακό τεστ την 10η ημέρα από την άφιξή τους, με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατόπιν αρνητικού αποτελέσματος μπορούν να τερματίσουν τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό τους.

  • Ερώτηση 3, αναφορικά με τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί για COVID-19.

O εμβολιασμός δεν είναι προαπαιτούμενο για ταξίδι. Eντούτοις, ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γίνεται αποδεκτό ως ένα επιπλέον μέσο διευκόλυνσης για ταξίδι από πρόσωπα που ταξιδεύουν από: Ανδόρα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κροατία, Τσεχία, Κροατία, Δανία, Αίγυπτο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κορέα, Κουβέιτ, Λετονία, Λίβανο, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουρουγουάη και Βατικανό.

Να σημειωθεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των: Ανδόρα,  Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Δανία,  Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία,  Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία,  Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βατικανό, είναι αποδεκτά μόνο σε ψηφιακή μορφή μέσω του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 ή ισοδύναμου (δείτε περαιτέρω πληροφορίες, στην ερώτηση 4)

  • Ερώτηση 4, στην τρίτη παράγραφο, ορίζονται οι διαδικασίες που τίθενται σε εφαρμογή για άτομα που είναι κάτοχοι ενός EUDCC ή ισοδύναμου

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των: Ανδόρα,  Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο,  Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία,  Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία,  Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία,  Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία,  Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βατικανό, γίνονται δεκτά μόνο μέσω του EUDCC ή ισοδύναμου.

  • Ερώτηση 8, στο τέλος της τρίτης παραγράφου  που αφορά στην μετακίνηση εντός του προορισμού:

Ένα έγκυρο EU digital COVID-19 ή ισοδύναμο είναι επαρκές για την χρήση του ως safe pass εντός της Κύπρου με την προϋπόθεση ότι είναι βασισμένο σε εμβολιασμό ή νόσηση. Η κατοχή ενός safe pass εγγυάται πρόσβαση σε κλαμπ, δισκοθήκες, χώρους μουσικής και χορού, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παμπ και άλλες υπηρεσίες εστίασης, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών εστίασης σε εμπορικά κέντρα, θέατρα, αμφιθέατρα, σινεμά, χώρους διασκέδασης, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.

Σημεία όπου το Cyprus flight pass ή το safe pass δε χρειάζεται να επιδειχθεί περιλαμβάνουν: παραλίες, χώρους πικ-νικ, χώρους περιπάτου, χώρους εξωτερικής ασκήσης και εγκατάστασεις ξενοδοχείων (στην περίπτωση που κάποιος είναι ένοικος του ξενοδοχείου).
ερώτηση 14, παράγραφος b.

O μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να κάθεται έως μία παρέα σε ένα τραπέζι είναι τα 12.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024