Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΧάρης Λοϊζίδης (ΠΑΣΥΞΕ): 'Στόχος μας για το 2019 η σταθεροποίηση'
Κύπρος

Χάρης Λοϊζίδης (ΠΑΣΥΞΕ): 'Στόχος μας για το 2019 η σταθεροποίηση'

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ υπέδειξε τέσσερις κατευθύνσεις για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος: Ψήφιση του νέου Θεσμικού Πλαισίου Κατηγοριοποίησης Ξενοδοχείων, ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, αξιοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.

Τα φαινόμενα που συγκράτησαν την ανοδική τάση του κυπριακού τουρισμού το 2018, ενδέχεται να είναι φέτος ακόμη πιο έντονα, ανέφερε από το βήμα του 41ου Ετήσιου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κ. Χάρης Λοϊζίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε την αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η επικείμενη -με ή χωρίς συμφωνία- έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών και τις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε  ότι “η υποτίμηση της τούρκικης λίρας και οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση Ερντογάν για τις πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τούρκικου τουριστικού προϊόντος”.

“Στόχος της τουριστικής μας βιομηχανίας για το 2019, ενδεχομένως και για το 2020”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ενώπιον του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και του υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου, “θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Η δε προσπάθειά μας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση των αφίξεων την τελευταία πενταετία, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ξεπέρασε το 60%, όμως τα έσοδα, αν και αυξημένα, δεν ακολούθησαν την ίδια ανοδική τάση”.

“Σε περιόδους αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε”, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, “είναι απαραίτητη η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση από όλους: κράτος, επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε ότι η τεράστια σημασία της τουριστικής βιομηχανίας στην εθνική οικονομία, επιβάλλει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. “Γι’αυτόν το λόγο επιλέξαμε ως γενικό θέμα του συνεδρίου μας, τη σχέση αξίας-τιμής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η σχέση, μπορεί από απλό σύνθημα να μετατραπεί στην πιο αποτελεσματική διαφήμιση του τουρισμού μας, στη διάδοση από στόμα σε στόμα”.  

Ο κ. Λοϊζίδης υπέδειξε τέσσερις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την οποία χαρακτήρισε προϋπόθεση για περαιτέρω μακροπρόθεσμη ανάκαμψη:
1. Ψήφιση του νέου Θεσμικού Πλαισίου Κατηγοριοποίησης Ξενοδοχείων, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μας μονάδων.
2. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής.
3. Αξιοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης, με έμφαση στους νέους άνεργους για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένο προσωπικό.
4. Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού με εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Παράλληλα, με τα πιο πάνω, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης, θα πρέπει να συνεχιστεί και ενταθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για μετεξέλιξη της χώρας μας σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό κράτος. “Σημαντική παράμετρο αυτής της μεταρρύθμισης για τη δική μας βιομηχανία”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, “αποτελεί ασφαλώς η δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού”.

Παράλληλα με το 41ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Λακκοτρύπης, πραγματοποιήθηκε η 27η Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι “είναι κοινή πεποίθηση ότι οι δύο αυτές σημαντικές πρωτοβουλίες του συνδέσμου μας, έχουν σταδιακά καταστεί ένας ιδιαίτερα χρήσιμος θεσμός για την τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας μας”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές του συνεδρίου, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κύπρο, “για τις πολύ εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και εισηγήσεις τους”, τους συμμετέχοντες στην Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών και τους οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση των δύο αυτών σημαντικών εκδηλώσεων του Συνδέσμου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024