Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΔάνειο στην Αλβανία ύψους 71 εκατ. δολ. για τουριστικές υποδομές
Τουριστικές υποδομές

Δάνειο στην Αλβανία ύψους 71 εκατ. δολ. για τουριστικές υποδομές

Δάνειο ύψους 71 εκατ. δολαρίων έδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στην Αλβανία. Στόχος της χρηματοδότησης είναι να δημιουργηθούν τουριστικά προϊόντα, σχέδια διαχείρισης για τις τέσσερις πόλεις και για τις γύρω περιοχές πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και τέλος εταιρικές σχέσεις για τη διαχείριση των τουριστικών αυτών προορισμών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έδωσε στην Αλβανία δάνειο 71 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών της σε τέσσερις νότιες πόλεις για να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων τουριστών αλλά επίσης παρότρυνε τις τοπικές αρχές να προτιμήσουν την κατασκευή αειφόρων τουριστικών έργων.
 
Η κ. Ellen Goldstein, διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ότι θα αναβαθμιστούν οι υποδομές στις πόλεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στις περιοχές του Αργυροκάστρου και του Μπεράτ, του λιμανιού του Αγίων Σαράντα που βρίσκεται απέναντι από το νησί της Κέρκυρας στην Ελλάδα, καθώς και της νοτιοανατολικής πόλης της Πρεμετής.
 
Στόχος είναι να δημιουργηθούν τουριστικά προϊόντα, σχέδια διαχείρισης για τις τέσσερις πόλεις και για τις γύρω περιοχές πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, και συνεργασίες για τη διαχείριση των τουριστικών αυτών προορισμών,” δήλωσε η Goldstein κατά την τελετή υπογραφής στα Τίρανα, πρωτεύουσα της Αλβανίας. Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα προς τις αλβανικές αρχές την ανάγκη να μην υπερβάλλουν με τα έργα υποδομής, και να εφαρμόσουν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Ο τουρισμός συμβάλλει περίπου 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Αλβανίας, λιγότερο από το μισό ποσοστό της Ελλάδας και της Κροατίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Edi Rama, κατά την τελετή υπογραφής.
 
Ο τουρισμός στους Αγίους Σαράντα, σε ένα «τυχαία» χτισμένο λιμάνι του Ιονίου, αναπτύχθηκε αρχικά χάρη στους ξένους εκδρομείς που περνούσαν απέναντι από την Κέρκυρα, για να επισκεφθούν μια άλλη τοποθεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, την αρχαία πόλη του Butrint.
 
Πολυτελή μικρά ιδιωτικά ξενοδοχεία έχουν ξεφυτρώσει στην Αλβανία σε όλες τις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου, όμως μεγάλα θέρετρα δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα, καθώς οι ιδιοκτησίες γης στην πρώην κομμουνιστική χώρα δεν είναι ευδιάκριτες, απωθώντας τους ξένους επενδυτές.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024