Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsDRV: 'Τα περισσότερα γερμανικά τουριστικά γραφεία και TOs δε θα επιβιώσουν από την κρίση'
TOs

DRV: 'Τα περισσότερα γερμανικά τουριστικά γραφεία και TOs δε θα επιβιώσουν από την κρίση'

Έρευνα του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV) την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι δύο στα τρία μέλη του Συνδέσμου διατρέχουν κίνδυνο αφερεγγυότητας και τέσσερις στους πέντε έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική οικονομική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σχεδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την αντικατάσταση επιστροφών σε μετρητά στους καταναλωτές για ακυρωμένες διακοπές, με κουπόνια.

Οι Γερμανοί ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να ακολουθήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και να προωθήσει, σε κάθε περίπτωση τη χρήση κουπονιού σε αντικατάσταση των επιστροφών μετρητών. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το σύστημα με τα voucher στις αρχές Απριλίου, συμφωνώντας ότι η ημερομηνία λήξης του θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ συμφώνησε να εγγυηθεί και για προστασία αφερεγγυότητας, για κρατήσεις που μετατράπηκαν σε κουπόνια.

Ο Thomas Bareiss, υφυπουργός Οικονομίας, υπερασπίστηκε την απόφαση ενάντια στην κριτική από ομάδες καταναλωτών, λέγοντας: “Τα κουπόνια είναι ένας καλός συμβιβασμός σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση” και επέμεινε ότι “κανένας πελάτης δεν πρέπει να χάσει τα χρήματά του”.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε έγκριση από τις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα και επιβεβαίωση ότι δε θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει την Οδηγία για οργανωμένα ταξίδια της ΕΕ, η οποία απαιτεί από τους καταναλωτές να λάβουν επιστροφές μετρητών εντός 14 ημερών από την ακύρωση μιας κράτησης πακέτου.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί TOs έχουν προσφέρει στους πελάτες τους οικονομικά κίνητρα για να αποδεχθούν τα κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων.

Τώρα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει το γερμανικό σχέδιο, καθώς τα κουπόνια πρέπει να γίνονται δεκτά εκούσια από τους καταναλωτές.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος έχει ήδη συμβουλεύσει δύο φορές τα κράτη-μέλη να βρουν “ευέλικτες λύσεις” στις απαιτήσεις για επιστροφές χρημάτων, λέγοντας ότι οι καταναλωτές “πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποδοχής κουπονιού” κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.

Ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος (DRV) χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ “ήττα για τη γερμανική κυβέρνηση και βαρύ πλήγμα για τη βιομηχανία”.

Ο Bareiss προειδοποίησε ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες κινδυνεύουν από “τεράστιες ελλείψεις σε χρηματοδότηση” λόγω του όγκου των απαιτήσεων επιστροφής χρημάτων και ζήτησε αλλαγές στους κανονισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Όμως η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Adina Valean, δήλωσε στην Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι “οι ταξιδιώτες πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων”. Η Valean επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να αλλάξει τα δικαιώματα των καταναλωτών και είπε: “Τα κουπόνια πρέπει να είναι πιο ελκυστικά”.

Έρευνα του DRV την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι δύο στα τρία μέλη του Συνδέσμου διατρέχουν κίνδυνο αφερεγγυότητας και τέσσερις στους πέντε έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική οικονομική βοήθεια.

Ο πρόεδρος του DRV, Norbert Fiebig, προειδοποίησε: “Η πλειονότητα των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των TOs δε θα επιβιώσουν από αυτήν την απειλή”.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αψηφήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αερομεταφορών, αναστέλλοντας την απαίτηση για επιστροφή χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες στους πελάτες για ακυρώσεις που οφείλονται στην πανδημία του  κοροοαϊού. Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε στις αρχές Απριλίου ότι “οι άμεσες αποπληρωμές (από τις αεροπορικές εταιρείες) γίνονται μόνο σε περιπτώσεις δυσκολίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι πελάτες θα λάβουν κουπόνια που ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι πελάτες που δεν εξαργυρώνουν το κουπόνι μέχρι την ημερομηνία αυτή θα λάβουν επιστροφή χρημάτων”.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός της ΕΕ 261 για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν επιστροφές χρημάτων για ακυρώσεις εντός επτά ημερών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024