Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsECTAA: Καμία προστασία επιβατών από τη διακοπή λειτουργίας αεροπορικών εταιριών
Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ECTAA: Καμία προστασία επιβατών από τη διακοπή λειτουργίας αεροπορικών εταιριών

Την απουσία ενός μηχανισμού προστασίας των καταναλωτών όταν αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν τη λειτουργία τους, όπως συνέβη την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων με τις εταιρίες Air Madrid και Club Air, επεσήμανε χτες με ανακοίνωση της η Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECTAA)…

Την απουσία ενός μηχανισμού προστασίας των καταναλωτών όταν αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν τη λειτουργία τους, όπως συνέβη την περσινή περίοδο των Χριστουγέννων με τις εταιρίες<...>Air Madrid και Club Air, επεσήμανε χτες με ανακοίνωση της η Ένωση Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECTAA), τονίζοντας πως από το 2005 έχουν κλείσει συνολικά περισσότερες από 50 αεροπορικές εταιρίες.

Όταν οι αεροπορικές εταιρίες χρεωκοπούν ή διακόπτουν τη λειτουργία τους, οι επιβάτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων του εισιτηρίου ή επαναπατρισμού τους, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005 χρεωκόπησαν 50 αεροπορικές εταιρίες, αφήνοντας περισσότερους από 63.000 επιβάτες σε προορισμούς του εξωτερικού, χωρίς εισιτήριο επιστροφής, και χωρίς να προσμετρώνται οι επιβάτες με τα “άχρηστα εισιτήρια” που δεν ξεκίνησαν καν το ταξίδι τους. Η έρευνα της Ε.Ε. συμπεραίνει πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χρεωκοπίας για αρκετές αεροπορικές εταιρίες και για αυτό το λόγο θα έπρεπε να υπήρχε και ένας μηχανισμός προστασίας των καταναλωτών – επιβατών.

Η ECTAA δηλώνει απογοητευμένη από τη δράση της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, προτείνει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στις οικονομικές καταστάσεις των αεροπορικών εταιριών, χωρίς αυτό να απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας ή να παρέχει κάποια ασφάλεια στους επιβάτες για τα χρήματα τους. Επίσης, η ECTAA θεωρεί ότι η IATA θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για τα χρήματα των επιβατών όταν οι αεροπορικές εταιρίες χρεωκοπούν.

“Η παύση λειτουργίας των εταιριών Air Madrid και Club Air ήταν το τελευταίο “χτύπημα”. Χρειαζόμαστε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης για τους πελάτες μας, προκειμένου να τους παρέχουμε επαρκή προστασία όταν κάποια αεροπορική εταιρία κλείνει” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ECTAA, κ. Jan Van Steen.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024