Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΕλληνική εταιρεία ανέλαβε να “φρεσκάρει” τον Πύργο του Αιφελ
Το διαγωνισμό κέρδισε η Θεσσαλονικιώτικη ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε.

Ελληνική εταιρεία ανέλαβε να “φρεσκάρει” τον Πύργο του Αιφελ

Για τα “γενέθλια” των 120 χρόνων του, που γιορτάζει ο Πύργος του Aιφελ και καθ’όλο το 2009, η πόλη των Παρισίων αποφάσισε να του προσφέρει μία καινούργια “φορεσιά”, το 19ο […]

Για τα “γενέθλια” των 120 χρόνων του, που γιορτάζει ο Πύργος του Aιφελ και καθ’όλο το 2009, η πόλη των Παρισίων αποφάσισε να του προσφέρει μία<…> καινούργια “φορεσιά”, το 19ο κατά σειρά βάψιμο, με την ειδική σύνθεση χρώματος που χρησιμοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια και φέρει την ονομασία “Μπρονζέ Τουρ Εφέλ”. Η πρώτη πινελιά δόθηκε συμβολικά προχθές, μπροστά στις κάμερες των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και τους πολυάριθμους τουρίστες. Το διαγωνισμό για την βαφή του, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2008, κέρδισε η ελληνική εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και έτσι την τιμή για την “πρώτη πινελιά” είχαν οι Έλληνες βαφείς. Ο διαγωνισμός δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος αφού στην τελική ευθεία είχαν παραμείνει 6 άλλες εταιρείες, 4 γαλλικές, μία ιταλική και μία γερμανική -ανάμεσα δε στις γαλλικές ήταν και η εταιρεία που για τα τελευταία τριάντα χρόνια έβαφε τον πύργο.

Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, ο πρόεδρος της εταιρείας SETE, που διαχειρίζεται τον Πύργο, κ. Μπρος, αλλά και ο ιδρυτής της ΣΤΕΛΜΑ κ. Ελευθέριος Μαματζής, μαζί με τον γιο του Δημήτρη, που είναι ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, συμμετείχαν στη όλη διαδικασία. “Υποχρέωση και αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε και να συντηρήσουμε τον Πύργο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο κ. Μπρος, προσθέτοντας ότι όπως και ο Γκούσταβ Aιφελ εξηγούσε, το χρώμα αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την διατήρηση μέσα στο χρόνο, μιας μεταλλικής κατασκευής.

Αναφερόμενος στη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει πλέον η εταιρία του με κατάληξη την τελευταία επιτυχία στον διαγωνισμό για τον πύργο, ο κ. Μαματζής δήλωσε: “Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια και που γίνεται πραγματικότητα. Στον τομέα της αντισκωριακής προστασίας και των βαφών, η ΣΤΕΛΜΑ, απαριθμεί πλέον ένανσημαντικό αριθμό έργων σε Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Κουβέιτ”. Υπογράμμισε στη συνέχεια τη συμβολή του προσωπικού της εταιρείας, στην όλη προσπάθεια για τον διαγωνισμό και την επιτυχία. “Νοιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά σήμερα” δήλωσε από πλευράς του ο κ. Γιώργος Βαλαούρης, στέλεχος της επιχείρησης, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διεκπεραίωση του έργου. “Επιτέλους δικαιωθήκαμε για τις προσπάθειες που έκανε όλη η ομάδα της ΣΤΕΛΜΑ από τον Ιούλιο και μετά που μάθαμε για το διαγωνισμό. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που οι Γάλλοι μας έδειξαν εμπιστοσύνη για να αναλάβουμε ένα τόσο σημαντικό μνημείο”.

Σε σχετικό ερώτημα με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος κ. Μπρος δήλωσε ότι ο ελληνικός φάκελος ήταν καλά τεκμηριωμένος, σε συνδυασμό με το ότι ήταν πιο οικονομικός. Κατά την άποψη του κ. Βαλαούρη, πέρα από την ποιότητα του ελληνικού φακέλου η ΣΤΕΛΜΑ είχε ως πρόσθετο πλεονέκτημα ότι δουλεύει χρόνια στα ναυπηγεία του Σαιν Ναζέρ, είναι γνωστή και έχει άριστη συνεργασία με τους Γάλλους.

Το βάψιμο του Πύργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μήνες, καιρού επιτρέποντος, καθότι η βροχή θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο. Υπήρξαν ειδικά κριτήρια για την επιλογή των βαφέων, το βασικότερο των οποίων είναι η ικανότητά τους να δουλεύουν στα μεγάλα ύψη. Σε μία πρώτη φάση 16 βαφείς θα ξεκινήσουν από την κορυφή του Πύργου, ενώ στη βάση θα προστεθούν τουλάχιστον ακόμα 10 εργάτες. Ο πύργος θα βαφτεί σε τρεις αποχρώσεις του “μπρονζέ” ξεκινώντας από το πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα από την βάση, με το πιο ανοικτό στην κορυφή. Στο παρελθόν ο Πύργος είχε βαφτεί πορτοκαλί, κίτρινος, καφέ και κόκκινος. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το 19ο βάψιμο σε αριθμούς συνοψίζεται ως εξής: 250.000 τ.μ. η επιφάνεια που θα βαφεί, 60 τόνοι βαφής, 50 χλμ. “τα σχοινιά ζωής” για την ασφάλεια των εργατών, 2 εκτάρια τα δίχτυα ασφάλειας, 1.500 βούρτσες, άλλες τόσες σπάτουλες και 1.000 δερμάτινα γάντια.

Καθ’ ολη τη διάρκεια των εργασιών ο πύργος θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός στο κοινό.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024