Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΈτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας 'ξεκίνησε' στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών
Πολιτισμός

Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας 'ξεκίνησε' στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών

Το 2022 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στο τηλεοπτικό του μήνυμα σε σχετική τελετή, προσθέτοντας ότι η πολιτιστική και τουριστική εκδήλωση θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, την εμβάθυνση της παραδοσιακής φιλίας και στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Κίνας-Ελλάδας “άνοιξε” την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου με μια τελετή στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών, καθώς αξιωματούχοι και των δύο πλευρών εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους σε μια ισχυρότερη φιλία και περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

Όπως αναφέρει το silkroadgreek.gr, η τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι αξιωματούχοι, φιλοξενήθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, του εμπορικού, κοινωνικού και πολιτικού κόμβου της Αθήνας στην αρχαιότητα, παρέχοντας μια γεύση από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες.

“Με γνώμονα τα λόγια του Lao Tzu ‘ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα απλό βήμα’ και του Σωκράτη, ‘το πιο πολύτιμο απόκτημα είναι ένας καλός φίλος’, εύχομαι καλή αρχή και καλύτερη επιτυχία”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα, παραθέτοντας λόγια σοφίας από τους δύο αρχαίους φιλοσόφους. “Οι Έλληνες και οι Κινέζοι θα έχουν αρκετές ευκαιρίες φέτος για να επικοινωνήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω μιας σειράς εκθέσεων σε μουσεία και από τις δύο πλευρές, και προβολών ταινιών όπως της πρώτης ελληνο-κινεζικής συμπαραγωγής και πολλών άλλων εκδηλώσεων”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Το έτος 2022 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στο τηλεοπτικό του μήνυμα στην τελετή, προσθέτοντας ότι η πολιτιστική και τουριστική εκδήλωση θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης, στην εμβάθυνση της παραδοσιακής φιλίας και στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

“Αναδεικνύουμε το παρελθόν των δύο χωρών μας, διαμορφώνουμε το παρόν μαζί και σχεδιάζουμε το μέλλον”, ανέφερε στην εκδήλωση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, περιγράφοντας ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων και έργων. “Αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας με σεβασμό, αναγνωρίζοντας ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο των κοινωνιών μας, αλλά και ο πιο βολικός τρόπος για να πλησιάσουν οι άνθρωποι μεταξύ τους”.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κα Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και ο Wang Qiang, υπουργός-σύμβουλος της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, εγκαινίασαν την ψηφιακή έκθεση “Parallel Space: Meet the Terracotta Warriors in Greece” που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στον ιστότοπο του ελληνικού μουσείου.

“Μέσα από προηγμένες ψηφιακές οθόνες που προσφέρουν μια πλούσια διαδραστική πολιτιστική εμπειρία, η έκθεση θα επιτρέψει στους Έλληνες να εκτιμήσουν τη γοητεία των κινεζικών λειψάνων στον εικονικό χωροχρόνο και να κατανοήσουν την πορεία της ανασκαφής, της έρευνας και της προστασίας των πολεμιστών από τερακότα”, είπε μέσω βίντεο ο Li Qun, επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας, η οποία συνδιοργάνωσε την έκθεση.

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής συνεργασίας που διαρκεί όλη την περίοδο του COVID-19 και πρέπει να πω ότι μας κράτησε ενεργούς”, δήλωσε η κα Καραπαναγιώτου στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Η εκδήλωση έναρξης στην Αρχαία Αγορά έκλεισε με μια παράσταση καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη και τον Κινέζο φιλόσοφο Κομφούκιο.

Το έργο τέχνης με τίτλο “Σωκράτης και Κομφούκιος: Μια συνάντηση” δημιουργήθηκε από τον Wu Weishan, επιμελητή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας.

“Είμαι βέβαιος ότι αν παρουσιάσουμε την κληρονομιά μας με σύγχρονο τρόπο, οι άνθρωποι θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για αυτήν”, δήλωσε ο κ. Βασίλειος Ξηρός, διπλωματικός σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και μέλος της ομάδας που προετοίμασε εκδηλώσεις για το επερχόμενο έτος πολιτισμού και τουρισμού. “Και οι δύο χώρες έχουν σύγχρονο πολιτισμό που παραμένει σχετικά άγνωστο”, πρόσθεσε ο κ. Ξηρός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω εξερεύνηση αυτής της περιοχής.

“Παρά τη νέα πανδημία του κορονοϊού και τις δυσκολίες που προκύπτουν, οι σχέσεις μας με την Κίνα προχωρούν και εύχομαι να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον”, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024