Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΦοροδιαφεύγεις στις ΗΠΑ; Δεν έχεις διαβατήριο
Νομοθεσία

Φοροδιαφεύγεις στις ΗΠΑ; Δεν έχεις διαβατήριο

Ανεξόφλητο χρέος προς την Εφορία των ΗΠΑ θα επιφέρει χρηματικές ποινές (και τόκους με πληθωριστική προσαρμογή). Όσο το χρέος παραμένει απλήρωτο, το State Department δε θα εκδίδει ή ανανεώνει το διαβατήριο του ατόμου που χρωστά.

Η Internal Revenue Service (IRS) των ΗΠΑ εξέδωσε τις τελευταίες λεπτομέρειες της σχετικά με το πως μπορεί να ανακαλέσει διαβατήρια από Αμερικανούς πολίτες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Τα μέτρα αυτά έχουν τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Αν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ ενημερωθεί από την Επίτροπο Εσωτερικών Εσόδων ότι ένα άτομο έχει μεγάλο φορολογικό χρέος προς το κράτος, ο γενικός γραμματέας μπορεί να δώσει εντολή για τη λήψη μέτρων σε σχέση με άρνηση, ανάκληση ή περιορισμό του διαβατηρίου σύμφωνα με το άρθρο 32101 του FAST Act.

Το ανεξόφλητο χρέος προς την Εφορία των ΗΠΑ θα επιφέρει χρηματικές ποινές (και τόκους με πληθωριστική προσαρμογή). Όσο το χρέος παραμένει απλήρωτο, το State Department δε θα εκδίδει ή ανανεώνει το διαβατήριο του ατόμου που χρωστάει.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές εξαιρέσεις, όπως συμφωνία για επικείμενη πληρωμή ή αποδοχή προσφοράς συμβιβασμού.

Σύμφωνα με τον Timothy Meyer, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Georgia, μια τέτοια ενέργεια  είναι μάλλον νόμιμη, παρά τις ανησυχίες για τη διαδικασία: “Τα δικαστήρια ήδη δέχονται την ανάκληση και την άρνηση διαβατηρίων σε εκείνους που καθυστερούν τις πληρωμές διατροφής για την υποστήριξη των παιδιών τους” και εφόσoν υπάρχει νομικό προηγούμενο αυτές οι ανησυχίες επί της διαδικασίας θα παρακαμφθούν”.

Το σκεπτικό είναι ότι η πίεση που ασκείται σήμερα από το State Department, το οποίο συνεργάζεται στενά με την IRS, θα μειώσει το “φορολογικό χάσμα” στη χώρα (το ποσό που οι Αμερικανοί οφείλουν στην Εφορία έναντι του ποσού που καταβάλουν). Το χάσμα αυτό εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 500 δισ. δολ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με τη Μεικτή Επιτροπή για τη Φορολογία, του Κογκρέσου, το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί από αυτήν την προσπάθεια θα είναι λιγότερο από 400 εκατ. δολ., περίπου το 1/10 του 1% από το συνολικό ποσό που η κυβέρνηση θέλει να καλύψει.

Ο καθηγητής Daniel Shaviro, ειδικός σε θέματα φορολογικής πολιτικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής παρά ένα εργαλείο συλλογής φόρων: “Κάποιος που χρωστά πολλά στην Εφορία θα είχε πρόβλημα να πετάξει και ο νέος αυτός κανονισμός -υποθετικά- θα απέτρεπε κακοπληρωτές της Εφορίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Επίσης θα έκανε πιο εύκολο για την IRS να τους εντοπίσει και να εισπράξει τα οφειλούμενα με διάφορους τρόπους”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024