Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςH 2η διαδικτυακή εκδήλωση του έργου SUPMed υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΠΑΣΥΞΕ
Βιώσιμος τουρισμός

H 2η διαδικτυακή εκδήλωση του έργου SUPMed υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΠΑΣΥΞΕ

Κατά τη διάρκεια της 2ης εκδήλωσης του έργου στην Κύπρο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση από το ειδικό δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που έχει αναπτυχθεί.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) διοργάνωσε με επιτυχία την 2η διαδικτυακή εκδήλωση του έργου με τίτλο “Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα”, γνωστό και ως “SUPMed” στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση αυτή προσκλήθηκαν διάφοροι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι με το έργο όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, προμηθευτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκπρόσωποι τοπικών και δημόσιων αρχών.

Κατά τη διάρκεια της 2ης εκδήλωσης του έργου στην Κύπρο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο του έργου, το τελικό πιλοτικό δείγμα που αποτελείται από τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, και να πάρουν μία πρώτη γεύση από το ειδικό δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που έχει αναπτυχθεί.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πιλοτικό δείγμα ξενοδοχείων στην Κύπρο και να ακούσουν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στο έργο. Τα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο έργο στην Κύπρο είναι τα ακόλουθα:

  • GrandResort
  • Atlantica Mare Village Ayia Napa
  • Radisson Blue Hotel
  • The Royal Apollonia

Το έργο θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants S.S.A. (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY). Οι εταίροι στοχεύουν με την ολοκλήρωση του έργου στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε τρεις περιοχές της Μεσογείου (Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα) σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

Με την υλοποίηση του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτια τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, τρόπους μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και τις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες. Οι οδηγοί αυτοί θα διαδοθούν σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά καταλύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές του έργου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023