Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΗ αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ενέργειας και των λιμένων το θέμα του 12ου Συνεδρίου του ESPO
Λιμένες

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ενέργειας και των λιμένων το θέμα του 12ου Συνεδρίου του ESPO

Κύριο θέμα του συνεδρίου επελέγη το 'No ports, no energy. No energy, no ports', με στόχο, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕSPO για το συνέδριο, τη στρατηγική θέση των λιμανιών στην παροχή ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας στις χώρες της Ε.Ε.

Σε δείπνο που παρέθεσε χθες η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ στον Πειραιά προς τιμήν της γραμματέως του Οργανισμού Λιμένων Ευρώπης (ESPO) κας Isabelle Ryckbost οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του 12ου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ESPO στον Πειραιά, στις 21 και 22 Μαΐου 2015.

Στο συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια, θα παραστούν η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Μεταφορές Violeta Bulc, ο εισηγητής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη λιμενική αγορά Ευρωβουλευτής Knut Fleckenstein, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των διεθνών Οργανισμών Ναυτιλίας και συνδικάτων λιμένων κ.ά. Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν με ομιλίες τους, ο πρόεδρος του ESPO Santiago Garcia – Mila και ο πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης θα καλωσορίσει εκ μέρους του πρωθυπουργού και της χώρας τους συνέδρους. Κύριο θέμα του συνεδρίου επελέγη το “No ports, no energy. No energy, no ports”, με στόχο, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕSPO για το συνέδριο, τη στρατηγική θέση των λιμανιών στην παροχή ενέργειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας στις χώρες της Ε.Ε.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου έχει θέμα την καταλυτική αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ενέργειας και των λιμένων. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την στρατηγική της σε σχέση με την ενέργεια, στην οποία αναπτύσσονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να διασφαλίσουν την σταθερή και αδιάκοπη παροχή ενέργειας στους Ευρωπαίους πολίτες και στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τον Οκτώβριο του 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τους στόχους για βελτιστοποίηση  κατά 27% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατά 30% της ενεργητικής αποδοτικότητας.

Σήμερα η Ευρώπη Ένωση εισάγει ενέργεια σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μισό της συνολικής κατανάλωσης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εισαγωγής διενεργείται μέσα από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Αυτό συνεπάγεται ότι περισσότερο από 40% των συνολικών εμπορευμάτων που διακινούνται είναι πηγές ενέργειας επιπρόσθετα με το γεγονός πως τα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι συμπλέγματα αυτής της ίδιας Βιομηχανίας. Δε σηκώνει αμφισβήτηση  για το γεγονός πως μια αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζεται για την ενέργεια θα διαφοροποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των λιμανιών. Η ερώτηση που αναμφίβολα τίθεται είναι αν τα λιμάνια είναι έτοιμα.

Το συνέδριο των Ευρωπαϊκών Λιμένων ESPO 2015 φιλοδοξεί να εξετάσει τον σημαντικό αυτό ρόλο των λιμανιών στο πλαίσιο των συνεχών αλλαγών στην πολιτική σε θέματα ενέργειας. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα σκιαγραφώντας μια ξεκάθαρη εικόνα για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Τα σενάρια που θα εξεταστούν στο συνέδριο γύρω από την ενέργεια θα αφορούν στη ρεαλιστική απεικόνιση του αντίκτυπου που θα έχουν στις μεταφορές, στα λιμάνια στο σύνολό τους, καθώς και στη γενικότερη λιμενική βιομηχανία.

Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει τον τρόπο που τα Λιμάνια μπορούν να ανταποκριθούν και να επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις, πως αυτές θα επηρεάσουν τις θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τις μεταφορές στο σύνολο τους καθώς και πως η ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την απεξάρτηση από τον Άνθρακα δημιουργεί νέες συνθήκες εργασίας στα λιμάνια και πως τα λιμάνια με τη σειρά τους μπορούν να βελτιστοποιήσουν την μέγιστη αποδοτικότητα της ενέργειας στην καθημερινή πρακτικότητα.

Το συνέδριο επίσης θα είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων των προτεραιοτήτων στην επιλογή των πολιτικών που εφαρμόζονται από την νέα Επίτροπο Μεταφορών την κα Bulc μαζί και με τη συμμετοχή του κ. Fleckenstein MEP εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα κανονισμών των λιμένων, είναι προφανές πως τα ζητήματα που αφορούν στους κανονισμούς των Λιμένων είναι υψηλά στην ιεραρχία των θεμάτων προς συζήτηση στο Συνέδριο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Athens Ledra Hotel.

Ως επόμενο λιμάνι, το οποίο θα φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση και το Συνέδριο της ESPO 2016, επελέγη το λιμάνι του Δουβλίνου, στον διευθύνοντα σύμβουλο του οποίου κ. Eamonn O’Reilly θα παραδώσει τη “σκυτάλη” της συνέχειας το λιμάνι του Πειραιά.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024