Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Etihad Airways θα επενδύσει 379 εκατ. δολ. για το 24% της Jet Airways
Αεροπορικές εταιρείες

Η Etihad Airways θα επενδύσει 379 εκατ. δολ. για το 24% της Jet Airways

Η Jet Airways και η Etihad Airways προχωρούν σε στρατηγική συμμαχία σύμφωνα με πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης της Ινδίας για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Η Etihad Airways των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η Jet Airways της Ινδίας ανακοίνωσαν χθες πως ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμφώνησε για τη συμμετοχή του με 27.263.372 νέες μετοχές της Jet Airways προς INR754,74 (ρούπια Ινδίας) ανά μετοχή. Η αξία αυτής της επένδυσης ανέρχεται στα 379 εκατ. δολ. και ως αποτέλεσμα η Etihad Airways θα κατέχει το 24%  του διευρυμένου μετοχικού κεφαλαίου της Jet Airways.

Η γενικότερη συνολική δέσμευση της Etihad Airways προς την Jet Airways περιλαμβάνει την εισχώρηση $220 εκατ. για τη δημιουργία και ενδυνάμωση μίας ευρείας συνεργασίας μεταξύ των δύο αερομεταφορέων.

Η Etihad Airways κατέβαλλε το ποσό των 70 εκατ. δολ. για την αγορά τριών αδειών δρομολόγιων της Jet Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου μέσω της συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης όπως ανακοινώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Η Jet Airways συνεχίζει τη λειτουργία των δρομολογίων της από το Λονδίνο χρησιμοποιώντας τις παραπάνω άδειες δρομολογίων.

Επιπλέον, η Etihad Airways θα επενδύσει 150 εκατ. δολ. υπό μορφή πλειονοτικής επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου στο πρόγραμμα τακτικών επιβατών της Jet Airways “Jet Privilege”. Η επένδυση υπόκεινται σε κατάλληλες ρυθμιστικές και εταιρικές εγκρίσεις και οι τελικές εμπορικές συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επομένων έξι μηνών.

Σύμφωνα με τη στρατηγική συνεργασία, η οποία υπόκεινται σε πλήρης ρυθμιστικές εγκρίσεις και εγκρίσεις από τους μετόχους, οι αεροπορικές εταιρείες σταδιακά θα επεκτείνουν τις λειτουργίες τους και θα εισάγουν νέα δρομολόγια μεταξύ Ινδίας και Άμπου Ντάμπι παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερο εύρος επιλογών στους ταξιδιώτες. Θα συνδυαστεί το δίκτυο 140 προορισμών των δύο αεροπορικών, ανοίγοντας τη δίοδο στην Jet Airways για δρομολόγια του Κόλπου στο Άμπου Ντάμπι και επεκτείνοντας την πρόσβασή της σε προορισμούς του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς δικτύου της Etihad Airways.

Επιβάτες από 23 πόλεις της Ινδίας θα επωφεληθούν από απευθείας συνδέσεις με διεθνείς προορισμούς. Νέες πτήσεις από τους κόμβους και τα κεντρικά αεροδρόμια της Jet Airways θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τρέχουσες λειτουργίες των αεροδρομίων. Το όραμα της Jet Airways συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη των αεροδρομίων του Δελχί και της Βομβάης ως κύριοι κόμβοι και η σύνδεση αυτών με την Ασία, την Ευρώπη και άλλες περιοχές.

Περισσότερες λεπτομέρειες της επένδυσης αποκαλύπτονται από τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Etihad Airways, κ. James Hogan, και από τον Πρόεδρο της Jet Airways, Naresh Goyal.

Ο κ. Hogan είπε: “Είμαστε ευχαριστημένοι που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημαντικό στάδιο στην Ινδία με την συνεργασία μας με την Jet Airways και είμαστε πεπεισμένοι πως η συνεργασία μας θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και ευκαιρίες για διεθνή ανάπτυξη και στις δύο αεροπορικές εταιρείες.

Αναμένεται άμεση αύξηση εσόδων και ευκαιρίες συνεργιών κόστους, με την αρχική μας εκτίμηση συνεισφοράς να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια και για τις δύο αεροπορικές εταιρείες.

Η αγορά της Ινδίας είναι θεμελιώδης του επιχειρηματικού μας μοντέλου οργανικής ανάπτυξης συνεργασιών και επενδύσεων μετοχικών κεφαλαίων. Η συμφωνία επιτρέπει στην Etihad Airways να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε θέματα ανταγωνισμού, σε μία από τις μεγαλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου.

“Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Jet Airways και να εργαστούμε εποικοδομητικά  μαζί τους και με όλα τα εμπλεκόμενα κοινά για τη δημιουργία μίας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και επικερδούς αεροπορικής εταιρείας”.

Από την πλευρά της Jet Airways, ο κ. Goyal δήλωσε: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Ινδίας, ειδικά τα Υπουργεία Πολιτικής Αεροπορίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, και Οικονομικών για την προνοητικότητα να εισάγουν την ιστορική αυτή μεταρρύθμιση που επιτρέπει τις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό στην πολιτική αεροπορία της Ινδίας. Η εισροή άμεσων επενδύσεων εξωτερικού σε τοπικό επίπεδο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των οικονομικών των αερομεταφορών, την αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαζόμαστε με μια αεροπορική εταιρεία που μοιράζεται την ίδια πελατοκεντρική φιλοσοφία και ήθος με εμάς. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως η συνεργασία με την Etihad Airways θα είναι επικερδής για όλα τα εμπλεκόμενα κοινά και ειδικά για τους επιβάτες μας, οι οποίοι θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα ακόμη πιο διευρυμένο παγκόσμιο δίκτυο.”

“Αυτή η σύμπραξη ενισχύει περαιτέρω τον ισολογισμό της Jet Airways και αποτελεί κυρίως τη βάση για μελλοντική ροή εσόδων, που θα επιταχύνει την επιστροφή μας στη βιώσιμη κερδοφορία και στη ρευστότητα”.

Ένα βασικό στοιχείο της ευρείας συνεργασίας μας είναι η επέκταση πτήσεων κοινού κωδικού μέσω των οποίων οι επιβάτες επωφελούνται από άμεσα και αμοιβαία δικαιώματα που απορρέουν από τα αντίστοιχα προγράμματα τακτικών επιβατών.

Η προτεινόμενη επέκταση κοινού κωδικού θα επιτρέψει στην Etihad Airways να διεισδύσει σημαντικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Ινδίας παρέχοντας στους επιβάτες της πρόσβαση σε περισσότερους προορισμούς στη Μέση Ανατολή, στη  Β.Αμερική και στην Ευρώπη. Επιπλέον, θα παρέχει στους επιβάτες της Jet Airways πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο προορισμών.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια η αγορά της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% ανά έτος, φτάνοντας τους 42 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η αστική τάξη της Ινδίας από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μερίδιο ζήτησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 εκατ. μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Στις συνολικά 59 πτήσεις της Etihad Airways που πραγματοποιούνται ήδη στην Ινδία περιλαμβάνονται οι εξής προορισμοί: Δελχί, Τσεννάι, Βομβάη, Κοϊκόρε, Τιρουβανανθαπουράμ,  Χαϊντεραμπάντ, Μπανγκαλόρ, Αχμενταμπάντ και Κοτσί.

Η συνεργασία θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση κίνησης μέσω του Διεθνούς αεροδρομίου του Αμπού Ντάμπι καθώς και μέσω των κόμβων της Jet Airways στα διεθνή αεροδρόμια της Βομβάης και του Δελχί. Βασικά πλεονεκτήματα και για τις δύο αεροπορικές εταιρείες θα προκύψουν από συνέργιες και εξοικονόμηση κόστους σε τομείς όπως η απόκτηση πληρώματος, η συντήρηση, η ανάπτυξη προϊόντων και η εκπαίδευση. Οι αεροπορικές εταιρείες θα διευρευνήσουν κοινές αγοραστικές ευκαιρίες για καύσιμα, ανταλλακτικά, εξοπλισμό και προμήθειες catering, καθώς και για εξωτερικές υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση και η τεχνολογική υποστήριξη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται κοινή εκπαίδευση πιλότων, πληρώματος καμπίνας επιβατών και μηχανικών καθώς και συντήρηση αεροσκαφών ιδίου τύπου  και ενοποίηση των προγραμμάτων επιβράβευσης επιβατών. Θα συσταθεί κοινό γραφείο διαχείρισης έργου ώστε να εξασφαλισθούν τα οφέλη συνεργασίας και  από τις δύο πλευρές. Η υψηλή κυριότητα και ο αποτελεσματικός έλεγχος θα παραμείνει στην Jet Airways, με τον κ. Goyal  να κατέχει ως μη εκτελεστικός πρόεδρος το 51% της εταιρείας.

Η επένδυση της Etihad Airways στην Jet Airways συνάδει με τα μετοχικά μερίδια μειοψηφίας της Etihad Airways στην airberlin, στην Air Seychelles, στην Virgin Australia, και στην Aer Lingus κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι σύμβουλοι της Etihad για την παρούσα συμφωνία είναι οι: HSBC, DLA Piper, Amarchand & Mangaldas & Suresh A. Shroff & Co και PricewaterhouseCoopers. Αντίστοιχα, οι σύμβουλοι της Jet Airways είναι οι: κ. Harish Salve, Gagrats, ELP, Ernst & Young, DSP Merrill Lynch Limited and Credit Suisse.

Στη φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): Ο κυβερνήτης Hameed Ali – αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της Jet Airways, ο James Hogan, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Etihad Airways, ο Naresh Goyal, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Jet Airways και ο James Rigney, οικονομικός διευθυντής της Etihad Airways, μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας μετοχικού κεφαλαίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024