Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ κυβέρνηση της Παλαιστίνης σκοπεύει να εκδώσει διαβατήρια με το όνομα και τη σφραγίδα του κράτους της
Τουριστική πολιτική

Η κυβέρνηση της Παλαιστίνης σκοπεύει να εκδώσει διαβατήρια με το όνομα και τη σφραγίδα του κράτους της

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, σε επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη νέα μορφή του διαβατηρίου, ενώ πρόσθεσε ότι 'έχουμε ήδη αλλάξει όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες και τώρα φέρουν τον τίτλο κράτος της Παλαιστίνης. Δε δεχόμαστε πλέον να χρησιμοποιείται ο τίτλος Παλαιστινιακή Αρχή'.

Ο Hussein al-Sheikh, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, ενημέρωσε το Ισραήλ την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να εκδώσει διαβατήρια με το όνομα και τη σφραγίδα του κράτους της Παλαιστίνης.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα και όπως ισχύουν από τότε που θεσπίστηκαν τα Σύμφωνα Ειρήνης του Όσλο στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το διαβατήριο που εκδίδεται σε Παλαιστινίους κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, αναφέρει την Παλαιστινιακή Αρχή και διαθέτει σφραγίδα της Αρχής στην επιφάνειά του.

O Al-Sheikh, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις επαφές της Παλαιστινιακής Αρχής με την ισραηλινή κυβέρνηση, έκανε την ανακοίνωση στο “Palestine Radio”. Δήλωσε ακόμη ότι τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα θα εκδοθούν “σύντομα” και εξήγησε ότι είχε ενημερώσει τους Ισραηλινούς ομολόγους του για αυτήν την απόφαση.

Η δήλωση επισπεύθηκε με τον ισχυρισμό από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, όπου ανακοίνωσε τη νέα μορφή του διαβατηρίου, ενώ πρόσθεσε ότι “έχουμε ήδη αλλάξει όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες και τώρα φέρουν τον τίτλο κράτος της Παλαιστίνης. Δε δεχόμαστε πλέον να χρησιμοποιείται ο τίτλος Παλαιστινιακή Αρχή”.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ισραήλ Sabine Haddad δήλωσε στο Media Line: “Δεν ξέρουμε τίποτα για το θέμα και δεν έχουν παρουσιαστεί τέτοια διαβατήρια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι μια πολιτική υπόθεση”.

Αν το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει το νέο έγγραφο, εκείνοι που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, πιθανό να είναι Παλαιστίνιοι πολίτες της Δυτικής Όχθης, των οποίων το τρέχον διαβατήριο γίνεται δεκτό μόνο από 37 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ) και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τις ισραηλινές εγκαταστάσεις μετανάστευσης, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Για τους κατοίκους της Γάζας, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς, η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση που κατέλαβε τη Γάζα το 2007, δεν έχουν βρει ένα “modus vivendi” για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων. Αφότου η Χαμάς κατέλαβε την Γάζα, η Παλαιστινιακή Αρχή στην Ραμάλα αρνήθηκε να εκδώσει διαβατήρια στους κατοίκους της Γάζας, αφήνοντας χιλιάδες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Αλλά σχεδόν όλες οι δυτικές χώρες που έχουν βάλει την Χαμάς στη λίστα των αδίστακτων τρομοκρατών, αρνούνται να δεχθούν οποιαδήποτε έγγραφα που έχουν εκδοθεί.

Στην Γάζα επικρατεί η φήμη πως η διάβαση Rafah μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου σύντομα θα ξανανοίξει μετά από μήνες που ήταν κλειστή και θα επιτρέπει στους Παλαιστινίους της Γάζας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ικανότητά τους να αποκτήσουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο Jacky Hougi, ο Ισραηλινός ανταποκριτής, ο οποίος πρώτος ανέφερε τα νέα δεδομένα, δήλωσε στο Media Line ότι “είναι μια συμβολική δήλωση εκ μέρους τους, όσον αφορά την κατάσταση του κράτους”.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε κατά λέξη τη δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι “η ανακοίνωση για να προχωρήσουν στις αλλαγές διαβατηρίων έγινε χωρίς την έγκριση του Ισραήλ”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024