Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΛιάσκος: Σε φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης στον τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα

Λιάσκος: Σε φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης στον τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ 2005 – ΝΤΑΚΑΡ: “Σε μια φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης στον Τουρισμό με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον βρίσκεται η Ελλάδα”, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος μιλώντας χτες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2005, στις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organisation – WTO) στο Ντακάρ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Γ.Σ. ΠΟΤ 2005 – ΝΤΑΚΑΡ: “Σε μια φάση δημιουργικής ανασυγκρότησης στον Τουρισμό με ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον βρίσκεται η Ελλάδα”,<...>όπως τόνισε ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος μιλώντας χτες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2005, στις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (World Tourism Organisation – WTO) στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης υπογράμμισε την σπουδαιότητα που έχει για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το γεγονός ότι για πρώτη φόρα η Γενική Συνέλευση γίνεται σε μια χώρα της Αφρικής. “Δίνεται η δυνατότητα στη Διεθνή Κοινότητα”, ανέφερε ο κ. Λιάσκος, “να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Αφρικανική Ήπειρο, η οποία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα τουριστικά ανάλογα με τις δυνατότητες που πραγματικά έχει”.

Επίσης τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης για τον Τουρισμό, από τη στιγμή που ο ΠΟΤ αποτελεί ειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Συνεχάρη ακόμη τον Γενικό Γραμματέα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των διεθνών κρίσεων που αντιμετώπισε η παγκόσμια τουριστική αγορά.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο ΠΟΤ ο κ. Λιάσκος στάθηκε σε δύο σημαντικές γι αυτή την περίοδο. Ο ΠΟΤ έχοντας καταφέρει να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες για την προστιθέμενη αξία που τους δίνει η συμμετοχή τους στον Οργανισμό έχει έρθει η ώρα να δώσει επαρκείς αποδείξεις στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες για τα ωφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους στον Οργανισμό ιδιαίτερα τώρα με τη νέα ιδιότητα του ΠΟΤ ως εξειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανση που τέθηκε και την πρώτη μέρα της συνεδρίασης από άλλα μέλη.

Επιπλέον, η δεύτερη πρόκληση για τον ΠΟΤ είναι να αποφύγει τον πειρασμό να εμπλακεί έμμεσα σε θέματα πολιτικής φύσης. Για παράδειγμα, ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε στην τροπολογία του καταστατικού του ΠΟΤ στο άρθρο 5 παράγραφος 1 όπου τονίζεται πως τα πλήρη μέλη του ΠΟΤ πρέπει να είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, την οποία και υποστήριξε. Με τον ίδιο τρόπο όμως πρότεινε ο κ. Λιάσκος ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και στο άρθρο 6 παράγραφος 4 ότι τα κράτη που θα εισηγηθούν στη Γενική Συνέλευση του ΠΟΤ μία υποψηφιότητα για ένταξη στα συνδεδεμένα μέλη του, πρέπει να είναι και αυτά μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Σε αντίθετη περίπτωση αν ο ΠΟΤ δεχτεί ως υποστηρικτές των νέων συνδεδεμένων μελών κράτη που δεν αναγνωρίζονται ή δεν έχουν γίνει δεκτά από τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύει να μπει σε ένα πολιτικό ρόλο που δεν του αρμόζει και δεν συνάδει με τη νέα ιδιότητα του ως εξειδικευμένο όργανο των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειώσουμε ότι η δεύτερη αυτή επισήμανση του κ. Λιάσκου αφορά τόσο την Κύπρο όσο και την Αργεντινή και την προσπάθεια της Βόρειας Κύπρου και των νησιών Φόκλαντς να γίνουν μέλη του ΠΟΤ.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Λιάσκος τόνισε ότι “Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε σύναψη συνεργασίας με αρκετές χώρες της Αφρικής, προσβλέποντας σε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία”. Ως ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ελλάδα έχει συνάψει περισσότερες από 50 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με άλλες χώρες, παρέχοντας τεχνική καθοδήγηση για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο κ. Λιάσκος αναφέρθηκε ακόμα στην μεταστροφή του αρνητικού κλίματος ύστερα από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με νέες υποδομές και προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και μεγαλύτερα κίνητρα για επενδύσεις στον τουρισμό. “Η Ελλάδα” κατέληξε “με την αγαστή συνεργασία του ΠΟΤ θα καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς παγκόσμια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024