Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΜεγάλες οι προσδοκίες για την τουριστική αγορά της Ρωσίας
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Μεγάλες οι προσδοκίες για την τουριστική αγορά της Ρωσίας

Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου που μετέχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ 2007, πραγματοποίησε χτες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του τουρισμού. Εντυπωσιακή χαρακτήρισε σε δηλώσεις της την φετινή παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση, τονίζοντας παράλληλα…

Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου που μετέχει στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ 2007, πραγματοποίησε χτες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρουσία εκπροσώπων<...>πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του τουρισμού. Εντυπωσιακή χαρακτήρισε σε δηλώσεις της την φετινή παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση, τονίζοντας παράλληλα της σημασία της Ρωσίας ως τουριστικής πηγής για την Ελλάδα.

“Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση επισκεπτών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Για τους Ρώσους πολίτες η Ελλάδα αποτελεί τον ένατο δημοφιλέστερο προορισμό σε όλο τον κόσμο και την πέμπτη χώρα προορισμού στη Μεσόγειο. Αυτό καταδεικνύει τις μεγάλες υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας σε αυτή την έκθεση. Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να αναρριχηθεί σε υψηλότερες θέσεις, και γι΄αυτό είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη χώρα μας σε πρώτο προορισμό για τους Ρώσους πολίτες. Αν και φιλόδοξος στόχος, είναι εφικτός. Βέβαια και οι Έλληνες ταξιδεύουν στη Ρωσία. Και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συνεργασία με το Δήμο και την Κυβέρνηση της Μόσχας”. Ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πετραλιά.

Το 2006 ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση της τάξης του 36%, αγγίζοντας τις 200.000. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των Ρώσων, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση, με αύξηση 36%, ενώ την πρώτη καταλαμβάνει η Ταϋλάνδη με 102% και τη δεύτερη η Φιλανδία με 43,5%. “Αυτό δείχνει” σημείωσε η κυρία Πετραλιά “ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διευρύνει το μερίδιό της από τη Ρωσική αγορά και αυτό απαιτεί τη συνεργασία όλων μας”.

Μιλώντας για το θέμα της βίζας, η κυρία Υπουργός έκανε ευχάριστες ανακοινώσεις. Πλέον υπάρχουν νέα κτίρια για το προξενείο της Μόσχας, με υπερσύγχρονα μηχανήματα και με νέο προσωπικό που έρχεται μέχρι τις αρχές Απριλίου. Παράλληλα, τόνισε “μετά από τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. προχωρούμε και στην φιλελευθεροποίηση των διαδικασιών της έκδοσης βίζας Σέγκεν για μια σειρά από κατηγορίες Ρώσων πολιτών, όπως τους αθλητές, τους εκπαιδευτικούς, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους. Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πολλαπλά ταξίδια στην Ελλάδα με μία βίζα”. “Επιπλέον, μια ακόμη επιτυχία” συμπλήρωσε “είναι ότι παρόλο που έχει αυξηθεί το κόστος της βίζας στην Ε.Ε. για τη Ρωσία υπάρχει ειδικό καθεστώς και διαμορφώνεται στα 35 ευρώ από τα 60 ευρώ που ισχύει για τις άλλες χώρες”.

Καταλήγοντας η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανέφερε τα εξής: “Όλα αυτά μας δίνουν τη βεβαιότητα να πιστεύουμε πως η Ρωσία από φέτος θα είναι για εμάς, η τρίτη αγορά στόχος του ελληνικού τουρισμού μετά τις δύο χώρες, τη Γερμανία και τη Βρετανία, που είναι οι κύριοι πελάτες μας. Είναι μια ώριμη αγορά η Ρωσία και πρέπει να αναφέρω ότι φέτος, εδώ, κάνουμε τη μεγαλύτερη διαφημιστική καμπάνια που έγινε ποτέ. Έχουμε καταπληκτικό περίπτερο που κάνει τη διαφορά και δείχνει τη φιλοσοφία της πολιτικής μας για τον τουρισμό: «Η Ελλάδα είναι μια εμπειρία, που την ανακαλύπτεις, την εξερευνάς και την απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις”.

Τέλος, η κυρία Πετραλιά ανέφερε πως από τον Απρίλιο θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ θα υπάρχουν και απευθείας πτήσεις από Ρωσία προς Κω και Δυτική Πελοπόννησο. “Ανοίξαμε καινούργιους δρόμους. Όλα αυτά αναμένεται να μας απογειώσουν από πλευράς αφίξεων”.

Πετραλιά: Στόχος η Ρωσία να γίνει μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές

Μετά από την ομιλία της στα εγκαίνια του περιπτέρου με το οποίο η Ελλάδα μετέχει στην ΜΙΤΤ η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρέθεσε συνέντευξη τύπου σε Ρώσους και Έλληνες δημοσιογράφους. Στην εισαγωγική της ομιλία η κυρία Πετραλιά ανέφερε ότι «η Ρωσία κατέχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού καθώς υπάρχει μια έντονη σχέση ανάμεσα στους δύο λαούς την οποία και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε με την πολιτική μας. Στόχος μας είναι η Ρωσία να γίνει μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές, όπως η Γερμανία και η Αγγλία».

Η υπουργός επισήμανε ότι «οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Κωσταντίνου Καραμανλή με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη επανατοποθέτησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ισχυροποίησε τις ελληνορωσικές σχέσεις».

Επιπρόσθετα, η κυρία Πετραλιά ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η 9η δημοφιλής χώρα για τους Ρώσους τουρίστες και τόνισε ότι τη φετινή χρονιά πραγματοποιείται μεγάλη διαφήμιση στη Ρωσία, στη τηλεόραση και στον τύπο. Επισημαίνεται ότι φέτος η Ελλάδα συμμετέχει σε τρεις εκθέσεις στη Μόσχα, και σε μία στην Αγία Πετρούπολη ενώ ήδη ξεκίνησαν οι φιλοξενίες tour operators και τουριστικών δημοσιογράφων και προγραμματίζονται επισκέψεις και επαφές και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας εκτός από τη Μόσχα.
Επίσης, η κ.Πετραλιά ολοκληρώνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, και απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους τους ζήτησε να επιλέξουν, στην ψηφοφορία που διεξάγεται παγκοσμίως, την Ακρόπολη ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη βίζα και τους όρους έκδοσής της η υπουργός ανέφερε πως «οι όποιες δυσκολίες δεν οφείλονται στην Ελλάδα αλλά στη συνθήκη Σένγκεν. Τον τελευταίο χρόνο έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της βίζας. Πέρυσι εκδόθηκαν συνολικά 179.000 βίζες ενώ υπήρξαν περιπτώσεις όπου ημερησίως χορηγήθηκαν μέχρι και 1.800 βίζες. Ήδη αναπτύσσουμε τις υποδομές με νέα κτίρια και επιπλέον προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό και το ποσοστό των αφίξεων Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, η υπουργός απάντησε πως «το 2006 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Ρώσοι τουρίστες και σημειώθηκε αύξηση 36%. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση -ως δημοφιλή τουριστικό προορισμό – στις προτιμήσεις των Ρώσων, με πρώτη την Ταϋλάνδη με ποσοστό 102% και δεύτερη την Φινλανδία με 43,5%».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υποψηφιότητα της ρωσικής πόλης Σότσι για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014, και τις προβλέψεις της υπουργού, η κυρία Πετραλιά δήλωσε πως «ο κ. Πούτιν έθεσε το θέμα στον κ. Καραμανλή, στην πρόσφατη επίσκεψή του. Παρακολουθώ το θέμα και πιστεύω πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά εκ μέρους σας. Είναι δύσκολο να εκφράσω τις μύχιες σκέψεις μου σχετικά με την πρόβλεψή μου, αλλά ως φίλος της Ρωσίας και του αθλητισμού εύχομαι να φιλοξενήσει το Σότσι τους Αγώνες».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024